Захист активіста Новохатька, напад на якого не розслідує поліція, подаватиме заяву до ЄСПЛ

Дата: 02 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Центр стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини готує подання до Європейського суду з прав людини щодо неефективного розслідування справи нападу на активіста Всеволода Новохатька.

Про це повідомили в УГСПЛ.

Напад на Новохатька стався ще 2018 року. Тоді двоє невідомих напали на нього вранці за 300 метрів від дому. Новохатько заявив і про третього співучасника злочину, який чекав в авто біля будинку. Однак поліція неохоче розслідувала справу, зокрема, за словами активіста, лише через чотири доби після нападу з ним зв’язався слідчий. Новохатько пов’язав напад на себе із власними публікаціями про зловживання з боку Дніпровської місцевої влади та очільників місцевої поліції. 

Домагаючись справедливого розслідування нападу, Новохатько написав заяву в прокуратуру, щоб у його справі змінили підслідність. Прокуратура визнала бездіяльність слідства, і справу передали з районного відділу поліції до Дніпровського, але це ситуацію не змінило. 

“Справу про напад на мене намагалися закрити двічі. Я поновлював її через суд, висловлював недовіру слідчим та прокурорам і просив усіх замінити. Так тривало кілька місяців. Тому я подав заяву вже за іншою статтею – “напад на журналіста”, – розповідає він. 

Заяву розглядали як звернення, активіст знову подав до суду, той примусив прокуратуру внести дані до ЄРДР. Прокурори знову цього не зробили. Тоді Всеволод подав скаргу щодо невиконання рішення суду. Лише через півтора місяця після подання заяви про злочин та через місяць після рішення суду про бездіяльність прокуратури дані внесли до ЄРДР. Але ця маленька перемога якраз збіглася з початком карантину, тому рух знову зупинився.

“Наразі має бути відкрито близько п’яти кримінальних справ. Кожен прокурор, через якого проходили мої заяви, винен у тому, що він їх не розглядає”, – каже Новохатько. 

Зараз в активіста є рішення суду про те, що прокуратура зобов’язана відкрити кримінальну справу за статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”, а ще – відповідь прокуратури, у якій вона фактично підтверджує, що ігнорує це рішення суду. 

Справою нападу на Новохатька зацікавилась організація Transparency International Ukraine та ОБСЄ. Перші – письмово зверталися до поліції влітку 2018-го, але отримали відписки за підписом начальника райвідділу Євгена Весни про те, що “слідчі дії успішно тривають”, хоча на той час уже місяць не робилося нічого. Улітку 2019 року представнику ОБСЄ тодішній начальник Дніпровського відділу поліції Дніпра Олег Кабаненко розповів: відео з камер передано на місцевий телеканал, щоб там покращили якість і допомогли розпізнати нападників. 

“Через якийсь час я запитав про це слідчих клопотанням, а вони відповіли, що жодного “покращеного відео” не існує, бо нічого нікуди не передавалося. Тобто начальник Дніпровського відділу поліції просто збрехав місії ОБСЄ”, – каже активіст. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter