Побитий у травні активіст і журналіст із Дніпра скаржиться на бездіяльність поліції

Дата: 02 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Дніпровський громадський активіст і журналіст Всеволод Новохатько заявляє про бездіяльність поліції в розслідуванні нападу на нього та про ігнорування його заяв обласною прокуратурою.

Про це сам Новохатько повідомив Центру інформації про права людини.

За його словами, з липня немає “жодних рухів” у справі про напад, який стався 24 травня.

“Протягом чотирьох місяців після нападу поліція у мене так і не спитала, кого я підозрюю”, – каже Новохатько.

Двоє невідомих напали на нього вранці за 300 метрів від дому. Новохатько заявив і про третього співучасника злочину, який чекав в авто біля будинку.

Потерпілий каже, що поліція із самого початку не виявляла активності в розслідуванні нападу.  

“Лише через чотири доби після нападу зі мною зв’язався слідчий. Тобто про пошук по “гарячих слідах” не було й мови”, – додає Новохатько.  

На допит потерпілий приніс відео з камер спостереження, яке сам зібрав за ці чотири дні. З відео вдалося отримати дані та номер авто, яке годину стояло неподалік будинку Новохатька і від’їхало у провулок одразу, як тільки він пройшов повз.

Також на відеозаписах зафіксовано двох молодиків, які забігли в той самий провулок після нападу.  

Поліція опитала водія, який повідомив, що він ріелтор і о шостій ранку приїхав з міста Кам’янське за 60 кілометрів, щоб оглянути будинок для замовника.

“Але, мовляв, власник будівлі не прийшов і не вийшов на зв’язок. Тому він цілу годину сидів у машині із зачиненими затемненими вікнами, нікуди не виходив, аж поки раптом не поїхав саме в той момент, коли я пройшов повз його авто”, –  дивується Новохатько.

Активіст згодом сам опитав сусідів, ніхто з них не підтвердив намір продавати будинок і заплановану зустріч із ріелтором.

Новохатько пов’язує напад на себе зі своїми публікаціями про зловживання з боку Дніпровської місцевої влади та очільників місцевої поліції. 

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (“Умисне легке тілесне ушкодження”).

“На лікарняному я перебував з 24 травня по 22 червня. Тобто загальна втрата працездатності вже перевищує середній ступінь тяжкості, але слідчий не має можливості направити мене на судово-медичну експертизу, бо матеріали справи забрали “на перевірку” в Центральне відділення поліції міста”, – каже потерпілий.

Також нібито через перевірку матеріалів справи без розгляду залишилися клопотання потерпілого про проведення радіорозвідки та запити до мобільних операторів про номери абонентів, які працювали поблизу місця нападу в цей період.

“Вважаю таку бездіяльність наслідком того, що Амур-Нижньодніпровським райвідділом поліції, який веде розслідування, та центральним відділом, куди відправили матеріали на перевірку, керують люди, які не пройшли атестацію.

Зокрема, Євгену Весні та Олегу Кабаненку пройти атестацію завадила інформація, яку збирала група активістів, до якої я входив. Проте вони врешті поновилися через суд.

Крім того, Весна та Кабаненко були героями моїх публікацій щодо корупційних діянь з боку співробітників поліції. І як мені відомо, особи, яких я підозрюю в замовленні нападу, добре знайомі і з Весною, і з Кабаненком”, – пояснює свою версію бездіяльності правоохоронців Новохатько .

17 вересня потерпілий подав скаргу до головного управління Нацполіції України щодо затягування розслідування у його справі.

Також 21 вересня він звернувся до прокурора області з проханням змінити підслідність справи і передати її з Амур-Нижньодніпровського райвідділу поліції до обласного слідчого управління Нацполіції.

“Відповідь щодо зміни підслідності мала надійти протягом трьох днів, такий встановлений законом термін, але на початок жовтня відповіді досі нема”, – розводить руками Новохатько.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter