Пристайко: На окупованих територіях зникло безвісти пів тисячі людей

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що близько 500 людей вважаються зниклими безвісти на окупованих територіях.

Про це повідомляє “Українська правда”.

За словами очільника МЗС, для того, щоб перевірити наявні списки зниклих безвісти, до окупованих територій треба допустити представників Червоного Хреста. 

“Є серйозна проблема з тим, що частина людей, сім’ї яких ще вірять у те, що вони ще знаходяться за ґратами… Треба перевірити це (їхнє перебування за ґратами. – Ред.) на точність. Ми рахуємо десь до 500 людей, які зникли безвісти. Ось ця проблема дуже серйозна. Саме тому ми вимагаємо, щоб до окупованих територій було допущено Червоний Хрест, який має перевірити, хто з цих людей дійсно знаходиться за ґратами, а хто, на превеликий жаль, вже ніколи не зможе повернутися до своїх родин”, – наголосив він.

Нагадаємо, що нещодавно Міністерство в справах ветеранів, окупованих територій і переселенців ініціювало зміни до законодавства для передання відомству повноважень щодо пошуку зниклих безвісти людей та створення пошукових груп.

Як відомо, із 2014 до 2018 року тільки експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти. 

Ще в липні 2018 року парламент проголосував за Закон “Про статус осіб, зниклих безвісти”, врахувавши в документі побажання правозахисників. Відтоді в Україні особа набуває статусу зниклої безвісти з моменту подання заяви про факт її зникнення та розшук, а підставою для цього є лише рішення суду. Також за зниклою безвісти особою зберігаються місце роботи та посада.

Ще одним важливим пунктом закону був рядок про створення при Кабміні спеціальної комісії з питань зниклих безвісти осіб, яка мала координувати діяльність держорганів, уповноважених на облік і розшук таких людей. До складу комісії мали ввійти представники Нацполіції, СБУ, ГПУ, Міноборони, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. Делегували двох своїх членів до комісії й від Комітету з прав людини.

Проте у квітні минулого року стало відомо, що Кабмін не виконує закон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter