Поліція намагається звинуватити активістів “100% життя” та Центру протидії корупції у розкраданні міжнародної допомоги

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Національна поліція внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань справу про можливе розкрадання міжнародної технічної допомоги за участю Центру протидії корупції та пацієнтської організації “100% життя”.

Про це розповів нардеп Андрій Деркач.

За словами Деркача, активісти організували схему з розкрадання коштів міжнародної технічної допомоги через створену Дмитром Шерембеєм БО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ / СНІД” (ЛЖВ). Так, нібито у 2015–2017 роках через підконтрольні ЛЖВ структури пройшло $142,9 млн.

Також Шерембей та Віталій Шабунін начебто лобіювали інтереси комерційних компаній під час закупівлі медичного обладнання та ліків. Водночас частина цих компаній була з ознаками фіктивності та з негативною діловою репутацією. 

На внесення справи до ЄРДР уже відреагували Шабунін та Шерембей. Вони відкидають звинувачення та нагадують, що силовики не вперше намагаються тиснути на активістів, проте такі спроби в минулому закінчувалися безуспішно. 

Нацполіція Авакова почала розслідувань справи про можливе розкрадання міжнародної технічної допомоги за участю Центр…

Опубліковано Vitaliy Shabunin Вівторок, 18 лютого 2020 р.

Як відомо, у жовтні 2017 року Генпрокуратура та поліція вже приходили з обшуками до активістів ЛЖВ та “Пацієнтів України”. Тоді їх цікавили фінансові документи організацій за три роки роботи. Активістів звинувачували в тому, що вони за гроші Глобального фонду з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією закуповували медикаменти за завищеними цінами. Однак міжнародний аудит, який пройшли ці організації, не виявив зловживань з їхнього боку.

Активісти тоді пов’язували ці кроки правоохоронців з тим, що саме вони просували реформу державних закупівель ліків та передання цієї функції міжнародним організаціям. Ця реформа, за оцінюванням Рахункової палати України та антикорупційних організацій, щороку заощаджує Україні до 40% державного бюджету на закупівлю ліків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter