Гватемальського журналіста, який критикував уряд, відправили під домашній арешт після майже 2 років в’язниці

Дата: 20 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Суд Гватемали ухвалив рішення про звільнення журналіста Хосе Замори з в’язниці після майже 2 років ув’язнення, дозволивши йому перебувати під домашнім арештом.

Про це пише Reuters.

Хосе Замора. Джерело: Reuters

Журналіст Хосе Замора був засновником тепер уже неіснуючої газети elPeriodico, де публікувались матеріали з критикою уряду країни. Його заарештували у липні 2022 року за звинуваченням у відмиванні грошей.

Медійник заявляв, що став політичним в’язнем через свою професійну діяльність. У 2023 році Замору засудили до шести років ув’язнення за відмивання грошей, але апеляційний суд пізніше скасував цей вирок і призначив новий судовий процес на 2025 рік.

За словами судді Еріка Гарсії, термін попереднього ув’язнення Хосе Замори досяг дозволеної межі згідно зі стандартами прав людини, коли людина не може перебувати під вартою без судового вироку занадто довго.

“Я дуже задоволений. Я вдячний за те, що відбувається”, – сказав Замора після ухвалення рішення.

У серпні ООН, посилаючись на доповідь групи експертів, повідомляла, що журналіст утримується в умовах, які можуть бути прирівняні до тортур і закликала владу розглянути заяви про нелюдські умови утримання.

Нагадаємо, в Астані суд ухвалив обвинувальний вирок казахстанському журналісту Даніяру Адильбекову за звинуваченням у створенні та поширенні неправдивої інформації через пост у телеграмі, чоловіка засудили до 4,5 року позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter