До України з полону РФ повернулися 95 військових, серед них – понад 30 бійців бригади “Азов” (ОНОВЛЕНО)

Дата: 19 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У ніч на 19 жовтня з російського полону повернулися 95 українських військових, серед них – нацгвардійці, воїни “Азову”, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони. Загалом 69 солдатів і сержантів та 26 офіцерів. Також відомо, що додому вдалося повернути 34 бійців “Азову”, які брали участь в обороні Маріуполя навесні 2022 року.

Про це повідомили президент України Володимир Зеленський та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Офіс президента

“Відбувся 58-й обмін військовополоненими. Це захисники Маріуполя і “Азовсталі”, Донеччини, Луганщини, Харківщини, Київщини, Чернігівщини, Херсонщини. Наразі вдома велика кількість тих, хто утримувався у полоні з перших днів повномасштабної війни! Більшість українців повертаються з пораненнями та захворюваннями”, – написав Омбудсман.

Обмін провели за посередництва Обʼєднаних Арабських Еміратів.

Серед звільнених полонених – чимало військових, яких Росія “засудила” за сфабрикованими справами. Так 28 українських воїнів отримали тривалі судові терміни, а 20 — довічне увʼязнення.

Чимало звільнених мають серйозні захворювання та наслідки важких поранень, а також велику втрату ваги через катування та недостатнє харчування.

Загалом Україна вже повернула 3 767 людей.

Фото: Офіс президента

Згодом командир бригади Денис Прокопенко повідомив, що додому вдалося повернути 34 бійців 12 бригади Національної гвардії “Азов”, які брали участь в обороні Маріуполя навесні 2022 року.

За його словами, ці бійці 86 днів боронили Маріуполь та провели у російському полоні два з половиною роки. Завдяки їм, наголошує Прокопенко, Україна витримала перший удар навесні 2022 року.

“Я вітаю вас на рідній землі та дякую вам за вашу стійкість та вірність Батьківщині. Особовий склад бригади з нетерпінням чекав на кожного з вас та робив все можливе, аби поповнити обмінний фонд полоненими росіянами”, – заявив військовий.

Прокопенко також підкреслив, що нині в російському полоні залишаються ще понад 900 бійців “Азову”, а тому “спільне завдання – повернути кожного“.

Сергій Алєксєєвич

За даними Медійної ініціативи за права людини, серед військовополонених, яких вдалося повернути додому є азовець Сергій Алєксєєвич. Він був одним з тих, хто перебував у тому самому бараці в Оленівській колонії, де в ніч з 28 на 29 липня 2022 року пролунала серія вибухів. Олексій вижив у Оленівці, але отримав серйозні поранення. За його повернення додому понад два роки боролась дружина Марія.

Також під час обміну звільнили морпіха 36 бригади Олександра Свинарчука. Захисник Маріуполя отримав довічне ув’язнення від “суду” окупантів. Звільнення підтвердила дружина.

Олександр Свинарчук. Джерело: Генпрокуратура РФ

Офіцер ЗСУ Олександр Свинарчук – командир роти 36-ї окремої бригади морської піхоти. У квітні 2022 року з території заводу Ілліча в Маріуполі частині морпіхів вдалося прорватися на Азовсталь, частина – потрапила у полон. Серед них і Свинарчук, якого після довгих катувань окупанти звинуватили у причетності до розстрілу жителів Маріуполя і у листопаді 2023 року “засудили” на довічне ув’язнення. Олександр ніколи не бачив свого сина Захара, його дружина Олена самотужки з’ясовувала, чи живий її чоловік, де він перебуває.

З російського полону також повернувся 28-річний боєць “Азову” Владислав Андріанов, коханий поліціянтки з Маріуполя Мар’яни Чечелюк, яка також була у полоні.

Військовий пережив російський теракт в Оленівці, а торік окупанти незаконно “засудили” його до 25 років колонії.

“Вдома”, – написала Мар’яна про чоловіка у своєму інстаграмі. Та запостила в сторіс фото з його зображенням.

Денис Харченко з рідними

В рамках обміну в Україну повернувся і командир зенітно-артилерійського взводу 36 бригади Денис Харченко. Про це написала журналістка Олеся Біда.

Денис опинився на позиціях у Маріуполі за рік після випуску з харківського університету Повітряних сил. У квітні 2022-го потрапив у полон.

“Після кожного обміну я перевіряла соцмережі Каті (дівчина Дениса – Ред). І сьогодні зранку нарешті побачила довгождане: “Моя любов удома””, – написала медійниця. 

Микита Шаульський. Фото Діни Буцко

Крім того, за інформацією журналістки Діани Буцко, полону повернувся нацгвардієць Микита Шаульський, чиї братик та бабуся загинули у Кривому Розі від удару російської ракети.

Нагадаємо, під час останнього обміну вдалося також повернути військовослужбовця, правозахисника, співзасновника Центру прав людини ZMINA і Громадського радіо Максима Буткевича, якого в Росії засудили до 13 років ув’язнення за сфабрикованою справою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter