В Україні цьогоріч провели майже чотири сотні трансплантацій, більша частина з яких від посмертних донорів

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

За дев’ять місяців 2024 року у 26 українських центрах трансплантації провели 373 пересадки органів. 

Про це розповіли в МОЗ. 

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Понад половину операцій, а саме 238, провели від посмертних донорів. 

Найбільше трансплантацій здійснили в Першому медичному обʼєднанні Львова, Національному науковому центрі хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, а також в Інституті серця МОЗ України.

Поточного року на 15% більше пересадили гемопоетичних стовбурових клітин, а також уперше зробили пересадку кровотворних клітин від донора. 

Нині в національному листі очікування перебувають 3 438 пацієнтів, більшість із яких (2 021 людина) потребує пересадки нирки, ще 564 – печінки, 550 – серця, 51 – легень, 27 – комплексу “нирки-підшлункова”, 8 – частини печінки, а 37 пацієнтам потрібна пересадка комплексу “серце-легені”.

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії кількість трансплантацій, які робили в Україні, залишалася низькою, тож часто українці їхали по пересадку до Білорусі. Через політичну кризу, що розгорнулася там, українських пацієнтів, які оплатили операції, не пускали до країни. 

ZMINA докладно розповідала, чому ще у 2018-му трансплантація органів в Україні була винятком, а не правилом. 

Якщо ви хочете стати донором, то прочитайте колонку журналіста ZMINA про те, як він усього за 10 хвилин став посмертним донором.

Фотографія обкладинки: Вінницька ОВА  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter