На кінофестивалі у Празі перемогла документальна стрічка про сексуальні злочини росіян в Україні

Дата: 13 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

12 жовтня у Празі на кінофестивалі Press Play Prague нагороду за найкращий фільм здобула документальна кінострічка-розслідування Kyiv Independent під назвою “Він повернувся”, яка розкриває сексуальні злочини, скоєні під час російської окупації Київської та Херсонської областей на початку 2022 року.

Про це пише Kyiv Independent.

“Важко радіти – бо тема і час – геть не відповідні. Та це щось, що нарешті змусило усміхнутися в ці темні дні. Нехай наш голос звучить ще гучніше!”написала на своїй сторінці у фейсбуці авторка фільму Олеся Біда.

Фестиваль Press Play Prague проходив у Празі з 8-го по 12 жовтня і мав на меті “висвітлити виклики, з якими стикається журналістика”, та підкреслити її важливу роль у сучасному суспільстві. Впродовж заходу організатори показали понад 20 фільмів, з яких у двох конкурсних категоріях змагалися шість повнометражних і шість короткометражних документальних стрічок.

Українську документальну кінострічку на фестивалі представляла заступниця головного редактора Kyiv Independent Тома Істоміна.

За даними авторки документального фільму “Він повернувся” Олесі Біди, українські правоохоронці задокументували 292 випадки сексуального насильства, вчиненого російськими солдатами під час окупації Київської та Херсонської областей на початку 2022 року.  Але вона переконана, що ця цифра є лише частиною від загальної кількості.

Двоє постраждалих поділилися своїми історіями з журналістами, які змогли ідентифікувати солдатів, відповідальних за зґвалтування, а також їхніх командирів. В одному випадку команда відтворила злочин, працюючи під прикриттям, зв’язавшись з цивільними та військовими в окупованій Донецькій області, щоб зібрати ключові деталі.

Іншими членами команди Kyiv Independent, які працювали над проєктом, були Віталій Гавура, Макс Яковчук, Костянтин Нечипоренко та Євгенія Моторевська.

Нагадаємо, українська документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова отримала престижну британську премію BAFTA.

Раніше ZMINA повідомляла, що у березні поточного року стрічку “20 днів у Маріуполі” визнали найкращою в категорії “Повнометражний документальний фільм”. Це вперше український фільм здобув перемогу на найпрестижнішій кінопремії “Оскар”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter