Із закритих закладів до незалежного життя в громадах: запрацювала платформа про деінституалізацію для людей з інвалідністю

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Fight For Right” створила і презентувала платформу diukraine.info, де буде зібрана вся інформація на теми деінституціоналізації – реформування інституційного догляду за людьми з інвалідністю, в межах якого перебування у закритих інтернатних закладах має бути замінено проживанням в громадах.

Як повідомили виданню ZMINA в організації, презентація інформаційної платформи відбулась 8 жовтня у Києві.

У “Fight For Right” нагадали, що деінституціоналізація в Україні розпочалася понад сім років тому зі спроб реформування інституційних послуг для дітей. Однак значних змін досі не відбулося. І досі багато скептиків, які, коли чують про деінституціоналізацію для дорослих, реагують на це висловлюваннями на кшталт “ви хочете людей на вулицю вигнати”. Саме, щоб розвіяти ці побоювання, “Fight For Right” і збирає всю інформацію на платформі diukraine.info. Тут можна знайти відповіді на ключові питання щодо деінституціоналізації (скорочено – ДІ), прочитати матеріали про історію та реальність інституцій у світі та Україні, а також ознайомитися з міжнародними стандартами щодо: інституційних закладів; правоздатності; незалежного життя в громадах; підтримки в ухваленні рішень.

За даними Мінсоцполітики, нині в інституціях лише “системи соціального захисту населення” перебуває 40 000 людей, із яких понад 36 000 – це люди з інвалідністю. Уже до кінця року міністерство має прийняти Стратегію деінституціоналізації, зазначають у “Fight For Right”.

Правозахисники нагадують, що ДІ є обов’язковою зміною під час євроінтеграційного процесу України. На необхідності проведення ДІ в Україні неодноразово наголошував Комітет ООН з прав людей з інвалідністю, адже утримання людей в інституціях порушує їхні права та положення Конвенції про права людей з інвалідністю.

Адвокаційна менеджерка “Fight For Right” Людмила Фурсова під час презентації наголосила, що кожна людина має право жити в громаді, і неприпустимо закривати тисячі людей в інституціях лише через їхню інвалідність.

Голова “Fight For Right” Юлія Сачук зауважила, що в Україні десятиліттями знаходять різні виправдання, чому не дотримуються прав людей з інвалідністю, як-от: економічні та соціальні труднощі, війна тощо. І змінити цю ситуацію можливо за умови, що кожна людина матиме розуміння необхідності деінституціоналізації.

 “Ми можемо напрацьовувати звичку за допомогою питань: Чи дійсно я ставлюся до людей з інвалідністю так само, як ставлюся до себе? Чи було б мені добре, якби через мою певну ознаку до мене прийшли, забрали, помістили кудись, зачинили двері без права вийти звідти? Чи було б добре, якби через цю ознаку мене не взяли на роботу? Чи було б добре, якби мене позбавили права голосувати? Уявіть, ви просто приходите, до прикладу, на виборчу дільницю, а вам кажуть:”Ви не будете голосувати”. Чи не набуло б це розголосу, якби сталося з людьми без інвалідності?” – говорить Юлія Сачук. 

Фахівці організації переконані, що зволікання з деінституціоналізацією загрожує зростанням кількості людей в інституціях. Адже відомі випадки, коли людей з інвалідністю чи людей старшого віку евакуювали з прифронтових зон саме в інституції, а це вже є поневоленням. Хоча до цього вони жили незалежно у своїх домівках.

За словами представниці директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Олени Фартушної, за 2023 рік в інституції потрапили 3 000 людей, ще 5 000  були евакуйовані з інтернату в інтернат, тобто зазнали повторної інституціоналізації. Водночас урядовиця зазначила, що люди в громадах мають змогу отримувати соціальні послуги на вибір від різних надавачів: “У територіальних громадах понад 400 000 осіб літнього віку осіб з інвалідністю отримують послугу догляду вдома. Це попередження інституціоналізації”.

Заступниця міністра соціальної політики України Уляна Токарєва на своїй сторінці в соцмережах привітала ініціативу “Fight For Right” зі створення платформи:

“Ми в Міністерстві соціальної політики України розробляємо Стратегію деінституціоналізації, тому раді, що з’явилась така незалежна інформаційна платформа, де будуть матеріали, створені з позиції правозахисної організації. Ми також плануємо передавати через цю платформу важливу інформацію”.

Якщо ви хочете висловити свою думку щодо деінституціоналізації, поділитися досвідом або стати партнерами платформи diukraine.info,  напишіть “Fight For Right” на пошту info@ffr.org.ua з приміткою “Для платформи ДІ”. Відкриті для співпраці!

 Ця ініціатива реалізується ГО “Fight For Right” за підтримки Міжнародного Фонду Відродження, Open Society Foundations, New Democracy Fund, DPOD.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter