Рада підвищила податки та вирішила не підіймати військовий збір для військових

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11416-д щодо збільшення податків.

Про це розповів нардеп Ярослав Железняк

Фото: телеграм-канал Ярослава Железняка

Документ підтримали 247 народних депутатів.

Серед змін: 

  • запровадження авансових платежів з податку на прибуток для АЗС; 
  • прив’язування оплати податку на прибуток для обмінників валют до розрахунку у євро; 
  • податок у 25% на прибуток фінансових організацій; 
  • певні категорії ФОПів мають тепер подавати звітність по сплаті військового збору. 

Депутати не підтримали збільшення військового збору для військових та працівників ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонної служби, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку, Державної спеціальної служби транспорту. Вони сплачуватимуть 1,5%. 

Водночас військовий збір підняли для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої, другої та четвертої групи. Вони мають сплачувати 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше число поточного місяця.

Ілюстраційне зображення. Фото: Верховна Рада України

Ще до остаточного голосування у парламенті частину норм критикувало Головне юридичне управління Верховної Ради. За його словами, деякі з ідей законотворців суперечать Конституції.

Так, встановлення розмірів авансового внеску з податку на прибуток для обмінних пунктів у євро фактично нівелює конституційне значення гривні як грошової одиниці України. Також підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% з 1 жовтня 2024 року порушує статтю 58 Конституції. У ній мовиться, що закони не мають зворотної дії у часі, а винятки становлять лише випадки, коли закони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. 

Не відповідала чинному законодавству й ідея підвищити військовий збір для військових, яка викликала бурхливі обговорення у суспільстві. Так, у Податковому кодексіі йдеться про те, щоб вилучити нарахування військового збору з доходів осіб, які беруть участь у бойових діях з агресором. 

Детальніше з критикою норм документа можна ознайомитись за посиланням

Нагадаємо, що напередодні Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт, без якого б не відбулася ратифікація Римського статуту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter