Ордер для Лукашенка: правозахисники закликають МКС розпочати розслідування щодо ролі Білорусі у переміщенні та індоктринації українських дітей

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Українські та білоруські правозахисники передали до Міжнародного кримінального суду (МКС) докази причетності Республіки Білорусь, Союзної Держави та Російської Федерації до переміщення, індоктринації, мілітаризації українських дітей з захоплених територій. Вони хочуть, щоб МКС розслідував ці злочини, як окрему нову справу й видав ордери на арешт Олександра Лукашенка, Михайла Мішустіна, Дмитра Мезенцева та Олексія Талая.

Про це під час презентації спільного дослідження українських та білоруських правозахисників “Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію” повідомив програмний директор Freedom House в Україні Юрій Юркевич.

 

Юркевич як співавтор звіту розповів, що зібрані під час дослідження докази, вказують на пряму участь цих чотирьох осіб у злочинах проти українських дітей. Адже саме Олександр Лукашенко особисто створив умови для переміщення українських дітей на білоруську територію. А білоруський режим активно впроваджує російську державну політику знищення української ідентичності через систематичну індоктринацію та перевиховання дітей. 

Щодо Мезенцева та Мішустіна, то дослідники з’ясували, що апарат постійного комітету Союзної державиі надавав послідовну фінансову й організаційну підтримку ініціативі на різних рівнях. Зокрема держсекретар постійного комітету Дмитро Мезенцев в листі від березня 2023 року на ім’я голови ВАТ “Російські залізниці” Олега Білозерова просить останнього організувати проїзд дітей з тимчасово окупованих районів України до Білорусі й посилається на те, що “Російські залізниці” вже робили це у 2022 році. А у вересні 2022 року Мезенцев послався на рішення Михайла Мішустіна щодо схвалення використання “Російських залізниць” для “реабілітації” дітей у білоруських санаторіях. 

До того ж Мішустін та Мезенцев – це конкретні люди, які підписують бюджет цієї Союзної держави.

“За два роки вони виділили з бюджету Союзної держави на перевезення та облаштування українських дітей у Білорусі понад пів мільйона доларів”, – розповів Юркевич.

Також важливою фігурою у спільній кампанії Росії та Білорусі з переміщення та перевиховання дітей з окупованих територій України, як встановили дослідники, є відданий прихильник Лукашенка Олексій Талай. Адже більшість поїздок дітей в Білорусь фінансується благодійним фондом імені Олексія Талая.

До того ж у травні 2024 року Талай отримав безпосередньо з рук Путіна орден Дружби “за заслуги у зміцненні дружби й співробітництва між народами, плідну діяльність зі зближення, взаємозбагачення культур націй і народностей”.

Нагадаємо, минулого тижня на Варшавській конференції ОБСЄ з людського виміру група правозахисних організацій, до якої входить Центр прав людини ZMINA, презентувала дослідження з доказами про причетність керівництва Білорусі до переміщення дітей з окупованих територій України, а також їхнього перевиховання та мілітаризації. Наступного дня в пропагандистських медіа вийшли публікації про “українських покидьків, які несуть нісенітницю”. Медіа виправдовували діяльність своєї влади щодо вивезення українських дітей до Білорусі враженнями дітей, якими ті нібито діляться з білоруськими пропагандистами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter