Верховну Раду закликають оновити законопроєкт щодо забезпечення прав людей з інвалідністю

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Національна Асамблея людей з інвалідністю України звернулася до Верховної Ради з проханням переглянути законопроєкт №5344-д. На думку заявників, він не враховує важливих потреб людей з інвалідністю, зокрема ветеранів ЗСУ, що особливо актуально під час повномасштабного вторгнення Росії.

Про це йшлося на форумі “Інклюзивність гуманітарного реагування: голос людей з інвалідністю”, повідомляє кореспондентка “Суспільного”.

Фото: Судово-юридична газета

Голова Асамблеї Валерій Сушкевич підкреслив, що вже другий рік поспіль організація протидіє ухваленню антисоціального законопроєкту №5344-д. Він пояснив, що цей документ передбачає скасування фінансування соціальної, фізкультурно-спортивної та психологічної реабілітації, а також підтримки підприємств для людей з інвалідністю. Крім того, законопроєкт позбавляє фінансування на друк літератури шрифтом Брайля.

Генеральна секретарка Асамблеї Вікторія Назаренко додала, що законопроєкт подали на розгляд парламенту ще два з половиною роки тому і відтоді він втратив актуальність. Вона також зазначила, що комітет ООН вказав на невідповідність цього документа Конвенції ООН про права людей з інвалідністю. Окрім цього, в законопроєкті відсутні економічні розрахунки, і він не враховує роль людей з інвалідністю на ринку праці.

Тим часом заступниця керівника Офісу президента Ірина Верещук зазначила, що ці питання потребують ретельного вивчення. Вона наголосила на важливості виправлення недоліків у законопроєкті з огляду на складну ситуацію, спричинену війною, яка збільшує кількість людей з інвалідністю та загострює проблеми. Верещук додала, що розбудова інклюзивної державної політики має бути пріоритетом.

Вона також додала, що до кінця року мають представити систему реабілітації, яка охоплюватиме різні рівні – від медичних установ до центрів життєстійкості та громадських організацій, залучених до цього процесу.

Законопроєкт №5344-д зареєстрували у Верховній Раді 18 листопада 2022 року, а в травні 2023-го його ухвалили за основу. Наразі документ готується до другого читання.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди з інвалідністю долучалися до організації евакуації та логістики, доставляння гуманітарної допомоги. Крім того, вони займалися налагодженням контактів для здійснення порятунку, прокладанням маршрутів, пошуками доступного прихистку, забезпеченням ліками та асистивними технологіями тощо.

Читайте також: Захист трудових прав людей з інвалідністю: новий закон та старі проблеми?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter