“Я розуміла що дива не станеться”: мати Ірини Навальної прокоментувала вирок для доньки, ухвалений російським судом

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Рідні засудженої в Росії за нібито спробу теракту 26-річної маріупольки Ірини Навальної не сподівалися на виправдувальний вирок, адже це був показовий суд за сфабрикованою справою. 

Про це в коментарі виданню ZMINA сказала мати Ірини Навальної Олександра Столяр.

Фото Ірини Навальної із суду

“Я розуміла що дива не станеться. І як би адвокат не старався, але із самого початку було зрозуміло, що всі докази та розслідування повністю сфабриковані. Суддівська система РФ заточена на обвинувальні вироки лише через те, що ти українець!– каже мати.

За словами Олександри, на відміну від донецької в’язниці в Ростові умови більш-менш кращі. Жінкам дозволяють дивитися телевізор, годують трішки краще, виводять на прогулянки та передають від рідних передачі.

“Однак не варто забувати, що це все одно в’язниця, де тримають ні в чому не винних українців”, – зазначила жінка.

Нагадаємо, 7 жовтня південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону відправив на вісім років за ґрати 26-річну Ірину Навальну за те, що вона нібито намагалася підірвати одну з виборчих дільниць під час проведення фейкового референдуму про приєднання окупованих територій до Росії. 

Окупанти інкримінували Навальній статті Кримінального кодексу РФ про підготовку теракту, а також незаконне зберігання вибухових пристроїв. Прокуратура пропонувала ув’язнити жінку на 14 років, але російський суд засудив її до восьми років позбавлення волі в колонії загального режиму.

За версією російського слідства, Навальна привезла на велосипеді 27 вересня 2022 року саморобну бомбу масою понад один кілограм до виборчої дільниці в Приморській районній адміністрації Маріуполя. Вибуховий пристрій вона заховала в руїнах будинку і повернулася по пульт, щоб активувати пристрій. Тоді ж її затримали окупанти.

Навальна зробила це, як переконують російські силовики, за завданням СБУ.

Раніше мати Ірини Олександра Столяр розповідала ZMINA, що Ірина першою з родини виїхала з окупованого міста через Росію на підконтрольну територію України. Під час процедури фільтрації окупанти мали зауваження до її прізвища Навальна та знущалися з неї. 

Наприкінці серпня Навальна повернулася в окупований Маріуполь до бабусі, яка постійно телефонувала онуці й жалілася, що їй без неї погано. 

27 вересня зранку Ірина пішла з дому, і після цього зв’язок з нею перервався. Згодом Олександра дізналася про її затримання з російських пропагандистських ЗМІ. За словами матері Ірини, спочатку дівчину на два тижні посадили в Донецьке СІЗО до засуджених, які відбувають покарання за кримінальні злочини. Пізніше її перевели до камери, де були українські жінки-військові. За словами матері, Ірину сильно били й через це в неї на тілі були численні гематоми. 

Під час суду Навальна розповіла про тортури, а також про те, що з неї вибили зізнання російські силовики, тож справу сфабрикували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter