Протягом першого тижня епідсезону в Україні зафіксували близько 114,5 тисяч випадків захворювання на грип та ГРВІ

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж першого тижня епідемічного сезону в Україні зареєстрували майже 114,5 тисяч випадків захворювання на грип та ГРВІ.

Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя.

Фото: Главком

Згідно з інформацією ЦГЗ, у період із 30 вересня по 6 жовтня медики зареєстрували 114 487 випадків захворювання на грип та ГРВІ.

Центр зазначив, що інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ становить 356,0 на 100 тисяч населення, що на 26,3% менше за епідемічний поріг, розрахований для України, і на 22,6% більше, ніж у відповідний період минулого епідемічного сезону.

Понад 61% загальної кількості хворих на ГРВІ, включно з грипом та COVID-19, становлять діти віком до 17 років.

Протягом цього тижня госпіталізували 2826 осіб (2,5% загальної кількості хворих на ГРВІ), з яких 1678 дітей до 17 років, що становить 59,4% всіх госпіталізованих. Жодного летального випадку, спричиненого грипом, не зафіксували.

Водночас за цей період зареєстрували 11 випадків смерті серед осіб з позитивними результатами тестів на COVID-19. Усі померлі – дорослі віком від 39 до 87 років, які не отримували профілактичних щеплень проти COVID-19 протягом останніх 12 місяців.

Центр громадського здоров’я також повідомив, що протягом тижня проти грипу вакцинувалися 5763 людини, серед яких 2378 належали до груп медичного та епідемічного ризику.

Нагадаємо, вакциновані люди переносять COVID-19 значно легше. Новий штам FLiRT відрізняється швидшим переданням, що й призводить до зростання кількості випадків.

FLiRT є підвидом уже відомого штаму Omicron. Завдяки певним мутаціям у білку-шипі цей вірус краще зв’язується з клітинами організму і може уникати імунної відповіді. Це означає, що FLiRT здатний швидше атакувати ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть ті, хто раніше був вакцинований. Однак імунітет, набутий після вакцинації, знижує ризик ускладнень під час хвороби.

ВООЗ поки не дає остаточної оцінки небезпеки штаму FLiRT, але підкреслює важливість моніторингу на рівні кожної країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter