Сьогодні – Міжнародний день фемінізму

Дата: 30 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Урядова уповноважена з ґендерних питань Катерина Левченко привітала всіх із Міжнародним днем фемінізму, який відзначається 30 травня.

Про це вона написала на свій сторінці у Фейсбуку.

“Фемінізм – суспільний рух, теорія, ідеологія, яка базується на визнанні рівних прав та можливостей жінок і чоловіків! Оскільки протягом століть жінки не мали прав на освіту, спадкування, професії, вільний вибір подружжя, права голосу та інших, вони хотіли мати такі самі права, які мали чоловіки!” – написала Катерина Левченко.

Вона додала, що свої імена і життя в історію фемінізму вписали Христина де Пізан, Олімпія де Гуж, Мері Воллстоункрафт, Джон Стюарт Мілль, Наталя Кобринська, Ольга Кобилянська, Софія Русова, Сімона де Бовуар, Беті Фрідан, Майкл Кіммель, Соломія Павличко, Майкл Кауфман та багато-багато інших чоловіків і жінок.

В інтерв’ю журналу “Фокус”, яке вийшло напередодні Дня фемінізму, Левченко розтлумачує, що фемінізм не варто сприймати як модний тренд чи субкультуру та оцінювати його за радикальними акціями на кшталт тих, що проводить рух “Фемен”. Сприймати фемінізм варто як рух за вирішення важливих соціальних проблем, які наразі існують, зокрема в Україні.

“З розвитком економічних і соціальних структур стає зрозумілим, що динаміка суспільства можлива тоді, коли в оплачуваній роботі братиме участь більше жінок. А це, крім іншого, означає, що необхідний розвиток інфраструктури. Сьогодні у нас є проблеми з дитячими садками, з нянями, із службами підтримки, що не дозволяє жінкам з маленькими дітьми або тим, хто доглядає за старими батьками, мати рівний доступ до роботи і до реалізації економічних прав. Фемінізм як ідеологія і громадський рух якраз і звертає увагу на ці проблеми”, – зазначила Уповноважена з ґендерних питань.

Левченко також розтлумачила, що стоїть за словами “позитивна дискримінація”, які зараз використовується у зв’язку з вирівнюванням прав жінок та чоловіків.

“Позитивна дискримінація – не дуже вдалий вислів. Дискримінація – це дискримінація. А наразі йдеться про квотування, і для цього краще використовувати мову Конвенції про ліквідацію дискримінації жінок, яка називає це спеціальними тимчасовими заходами, а в нашому законодавстві це “позитивні дії”. Так ось, держава застосовує їх для ліквідації дисбалансу між чоловіками і жінками в тій чи іншій сфері. …Взагалі, ми любимо боятися того, що може трапитися, але це дуже передчасні страхи. А що стосується самого ґендерного квотування, то це дуже простий і ефективний інструмент, який працює в багатьох цивілізованих країнах”, – розказала Левченко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter