Росіяни ув’язнили на вісім років мешканку Маріуполя Ірину Навальну, з якої вибили зізнання в “тероризмі”

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону відправив на вісім років за ґрати 26-річну Ірину Навальну за те, що вона нібито намагалася підірвати одну з виборчих дільниць під час проведення фейкового референдуму про приєднання окупованих територій до Росії. 

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на оприлюднену російським судом інформацію.  

Ірина Навальна. Фото: російські ЗМІ

Окупанти інкримінували Навальній статті Кримінального кодексу РФ про підготовку теракту, а також незаконне зберігання вибухових пристроїв. Прокуратура пропонувала ув’язнити жінку на 14 років, але російський суд засудив її до восьми років позбавлення волі в колонії загального режиму.

За версією російського слідства, Навальна привезла на велосипеді 27 вересня 2022 року саморобну бомбу масою понад один кілограм до виборчої дільниці в Приморській районній адміністрації Маріуполя. Вибуховий пристрій вона заховала в руїнах будинку і повернулася по пульт, щоб активувати пристрій. Тоді ж її затримали окупанти.

Навальна зробила це, як переконують російські силовики, за завданням СБУ.

Мати Ірини Олександра Столяр розповіла ZMINA, що Ірина першою з родини виїхала з окупованого міста через Росію на підконтрольну територію України. Під час процедури фільтрації окупанти мали зауваження до її прізвища Навальна та знущалися з неї. 

“На мою доньку постійно чинився психологічний тиск. Того разу вони протримали її дві з половиною години й відпустили”, – переповідає Олександра обставини першого затримання Ірини. 

Наприкінці серпня Навальна повернулася в окупований Маріуполь до бабусі, яка постійно телефонувала онуці й жалілася, що їй без неї погано. Жінка благала онуку приїхати до неї в гості та трішки в неї пожити. 

27 вересня зранку Ірина пішла з дому, і після цього зв’язок з нею перервався. Згодом Олександра дізналася про її затримання з російських пропагандистських ЗМІ. За словами матері Ірини, спочатку дівчину на два тижні посадили в Донецьке СІЗО до засуджених, які відбувають покарання за кримінальні злочини. Пізніше її перевели до камери, де були українські жінки-військові. За словами матері, Ірину сильно били й через це в неї на тілі були численні гематоми. 

Під час суду Навальна розповіла про тортури, а також про те, що з неї вибили зізнання російські силовики, тож справу сфабрикували. 

“Я говорила, що не скоювала жодних злочинів. Мене посадили на стілець і почали бити по голові, по ногах, били в стегно електрошокером. Обіцяли, що просто так мене вже не відпустять, але якщо я в усьому зізнаюся, то швидше потраплю на обмін з Україною і поїду до мами. Мені говорили, що знають, де живе моя мама, де живе моя бабуся. У підсумку я погодилася обмовити себе, щоб зберегти своє життя і життя своїх близьких”, – розповіла дівчина.

Нагадаємо, що в цьому ж російському суді розглядають справу українців Владислава Водолазького, Віталія Дзюби та Сергія Федосенка, яких окупанти викрали в Токмаку та катували. Їх звинувачують у незаконному виготовленні вибухових речовин і підготовці терористичного акту. 

Від початку лише поточного року до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону надійшло як мінімум 75 справ проти незаконно затриманих українців.

Майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, – уродженець України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter