Про катування заявили викрадені жителі Запорізької області, яких судять у РФ за нібито тероризм

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Південному окружному воєнному суді в Ростові-на-Дону судять українців Владислава Водолазького, Віталія Дзюбу та Сергія Федосенка, яких окупанти викрали в Токмаку та катували. Їх звинувачують в незаконному виготовленні вибухових речовин і підготовці терористичного акту. 

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на оприлюднену інформацію російським судом.  

Фото: “Меморіал”

Під час судових засідань 18-го та 25 вересня Водолазький, Дзюба і Федосенко розповіли про катування, які застосовували до них російські силовики, щоб вибити зізнання. Черговий розгляд справи колегією з трьох федеральних суддів під головуванням Кирила Кривцова відбудеться 23 жовтня. Захисник викрадених чоловіків подав скаргу. 

Російська правозахисна організація “Меморіал” повідомила, що українців ув’язнили в Мелітопольському ізоляторі тимчасового тримання,  де на допитах піддавали тортурам й утримували в жахливих санітарних умовах. На суді Водолазький говорив про те, що його катували електричним струмом. За два з половиною роки полону Водолазького жодного разу не відвідав лікар, хоча його постійно мучили головні болі й практично пропав зір. 

Федосенко і Водолазький заявили про фабрикування справи проти них, адже жодних слідчих дій ніхто не проводив. Зі свого боку полонений Дзюба заявив, що не знав про причетність Водолазького та Федосенка до ЗСУ, а гранати й боєприпаси йому підкинули працівники ФСБ під час затримання. Під час допитів російських силовиків чоловік підписував усе, що йому говорили під тиском.

Нагадаємо, що Сергій Федосенко з 25 лютого 2022 року входив до складу тероборони у місті Токмак Запорізької області. Після окупації міста 28 лютого він зустрів Владислава Водолазького, який не зміг повернутися додому на Харківщину і попросив у нього про прихисток. За версією окупантів, вони хотіли напасти на блокпост 20 серпня 2022 року, однак їх затримали. У Федосенка нібито знайшли саморобну зброю, яку він виготовив з метою самооборони. За словами Водолазького, він про це нічого взагалі не знав. Далі Федосенка і Водолазького викрали й ув’язнили. Віталія Дзюбу викрали 23 березня 2023 року, за те що він нібито дав Водолазькому уніфікований запал ручної гранати. 

Від початку 2024 року у Південний окружний воєнний суд в Ростові-на-Дону надійшло як мінімум 75 справ проти незаконно затриманих українців. А майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, — уродженець України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter