За рік кількість випадків домашнього насильства в Україні зросла на 80% – Офіс генпрокурора

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку 2024 року в Україні правоохоронці розпочали 8185 кримінальних проваджень, повʼязаних з випадками домашнього насильства. Ця цифра на 80% перевищує показник попереднього року.

Про це повідомила керівниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно.

Так, станом на жовтень 2024 року понад 5 тисяч осіб визнали постраждалими від домашнього насильства, причому більшість із них – жінки та діти.

Представники Офісу генерального прокурора повʼязують загострення цієї проблеми з війною та закликають громадян не мовчати про такі випадки, а звертатися за підтримкою до правоохоронних органів.

За словами Шурхно, наразі триває активна робота над тим, щоб зробити розслідування випадків насильства більш орієнтованими на постраждалих. Серед головних заходів, які планують впровадити, особливу увагу приділяють уникненню повторної травматизації постраждалих, мінімізації кількості слідчих дій та забезпеченню конфіденційності щодо фактів злочину і персональної інформації постраждалих.

За даними Офісу генерального прокурора, багато людей, які страждають від насильства, продовжують жити разом із кривдником, не звертаючись по допомогу, оскільки вважають насильство приватною проблемою. Однак там наголошують, що приховування таких випадків може призвести до ще серйозніших наслідків.

Постраждалі від домашнього насильства можуть звертатися по допомогу до поліції або скористатися гарячими лініями:

  • 15-47 – урядова лінія для запобігання домашньому насильству;
  • 116-123 (з мобільного) та 0800-500-335 (зі стаціонарного) – національна лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації;
  • 116-111 (з мобільного) або 0-800-500-225 (зі стаціонарного) – національна лінія для дітей та молоді;
  • 0-800-213-103 – контактний центр системи безоплатної правничої допомоги.

Звернувшись за цими номерами, потерпілі можуть отримати професійну консультацію та інформацію про доступну допомогу, зокрема медичну, соціальну та правничу. Окрім того, люди, які зазнали насильства, можуть отримати тимчасовий притулок.

Раніше ZMINA писала, що більшість опитаних в Україні жінок та чоловіків (а саме 76%) розцінюють примус до сексуальних контактів у родині як вияв домашнього насильства.

Нагадаємо, що домашнє насильство є серйозною проблемою в Україні: лише за шість місяців поточного року зафіксували понад 97 тисяч звернень від потерпілих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter