Росіянин заочно отримав підозру за фабрикування в окупації справ щодо військовополонених українців

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Головне слідче управління Національної поліції підозрює росіянина Ульмяна Намінова в тому, що він сфабрикував обвинувальний висновок проти українських військовополонених Віктора і Романа Дідиків. 

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на оприлюднену інформацію Офісом генпрокурора.

Підозрюваний. Фото з російських ЗМІ

Підозрюваний з листопада 2022 року виконував обов’язки “першого заступника окупаційного прокурора” на окупованій Луганщині. Це стало можливим після того, як Росія на початку жовтня 2022 року всупереч міжнародному праву, поширила юрисдикцію своїх органів влади на окупованих територіях, зокрема й правоохоронних і судових.

У січні 2023 року Намінов за попередньою змовою із “старшим слідчим відділу міністерства державної безпеки” окупованого Луганська Сергієм Лісуновим та його заступником А.В. Дегтяревим склав обвинувальний висновок у справі щодо військовополонених нацгвардійців Віктора і Романа Дідиків. Це відбулося із використанням статей кримінального кодексу Росії, що не має юридичної сили на території України.

Дідиків звинуватили в тому, що вони брали участь в обороні України проти армії РФ у складі  батальйону Нацгвардії “Дніпро-1”, який окупанти вважають терористичною спільнотою. 

Віктор і Роман Дідики

Згодом сфабриковану справу направили у Південний окружний воєнний суд в Ростові-на-Дону, де українських військовополонених засудили до восьми років колонії суворого режиму. Рішення ухвалили колегіально російські судді – Г.С. Довлатбекян та А.А. Магомадов.

За інформацією українських слідчих, Україну не повідомили про суд над військовополоненими. Віктор і Роман Дідики не змогли самі обрати захисника, який би представляв їх у суді, тож окупанти умисно позбавили їх права на справедливе та незалежне судове розслідування.

Нагадаємо, що Служба безпеки України підозрює росіянина Павла Куйдана в тому, що він фабрикував кримінальні справи проти оборонців Маріуполя. Українським правоохоронцям відомо про щонайменше два незаконних ʺвироки судівʺ, які ґрунтувалися на фальсифікаціях слідчого РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter