“Цивільні в полоні” провели акцію у Франкфурті, де закликали німецьких політиків допомогти звільнити бранців Кремля

Дата: 02 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація  “Цивільні в полоні” в межах європейського адвокаційного туру провела пресконференцію у Франкфурті, організатором якої було правозахисне німецьке Міжнародне товариство прав людини (Internationale Gesellschaft für Menschenrechte, IGFM). Захід відбувся 30 вересня і був присвячений адвокації прав та свобод викрадених цивільних, безвісти зниклих та незаконно ув’язнених українців у РФ.

Про це виданню ZMINA розповіла Олена Цигіпа, активістка та дружина незаконно ув’язненого РФ журналіста Сергія Цигіпи.

Фото: “Цивільні в полоні”

На пресконференції були присутні німецькі та українські представники ЗМІ, консул України у Франкфурті Тарас Жолубак, депутат Бундестагу Петер Хайдт від Вільної демократичної партії та депутатка землі Гессен від Партії зелених Мартіна Фелдмаєр. Ця депутатка має досвід “політичного спонсорства” та вже посприяла звільненню кількох бранців Кремля. Вона пише листи російському послу або висвітлює історії бранців у соцмережах, адже вважає, що найгірше для таких людей – це забуття.

“Ми просили німецьких політиків допомогти нам знайти механізм повернення наших чоловіків, синів та батьків. Наприклад, Петр Хайдт пообіцяв лобіювати тему допомоги й співпраці Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо відвідувань ними колоній у РФ, де утримуються українські цивільні. Також посприяти переданню незаконно ув’язненим листів від родин та організації зворотного зв’язку“, – каже Цигіпа.

У своїх виступах родини незаконно ув’язнених Росією українців розповіли про викрадення посеред вулиць, про катування та нестерпні умови утримування. Українські учасниці заходу підкреслили, що вони змушені по крихтах збирати інформацію про своїх близьких. Щодня вони моніторять російські соцмережі та медіа, звертаються до офіційних установ РФ і міжнародних організацій. Але здебільшого Росія їх ігнорує.

“Люсьєна Зіновкіна, яка поділилась історією незаконного ув’язнення свого чоловіка Костянтина, підкреслила, що до проблеми викрадення Росією цивільних українців потрібно привертати більше уваги. Вона також поставила запитання: “Невже ці люди мають помирати в російському полоні лише через те, що вони українці?” – переповідає Цигіпа слова дружини бранця.

Представники німецької правозахисної організації IGFM розповіли про спонсорську програму від німецьких депутатів. Для цього політики проводять цілі кампанії задля звільнення окремих ув’язнених. Наразі “спонсорами” незаконно ув’язнених українців стали шість німецьких політиків.

Також у межах пресконференції відбулася презентація артпроєкту мисткині Каті Ситої “Будь ласка, звільніть пташок”. Він пройшов за підтримки організації “Центр громадянських свобод”. Після офіційної частини відбулося неформальне спілкування родин незаконно ув’язнених цивільних з німецькими журналістами.   

“Вони запитували, чому досі так мало висвітлюється тема цивільних полонених і чим вони можуть нам допомогти. Їх вразили наші виступи, особливо колишньої полонянки Олени Ягупової. Вона розповіла про знущання з жінок: катування, ґвалтування та психологічний тиск. Водночас Олена вірить у те, що злочинці будуть покарані, і просила німців допомогти звільнити бранців”, – розповіла Цигіпа.

Після цього родини незаконно викрадених цивільних провели мирну акцію “Підтримайте цивільних заручників РФ” на центральній площі Франкфурта. Її учасники продовжили розповідати історії про насильницькі зникнення українців на окупованих Росією територіях. Німці, які проходили повз них, зупинялися, щоб їх сфотографувати та розмістити світлини про захід у соцмережах.

Фото: “Цивільні в полоні”

Нагадаємо, родини незаконно утримуваних Росією цивільних вирушили в міжнародний тур “Захист прав та свобод цивільних заручників Кремля”, який триває з 28 вересня по 6 жовтня. Під час поїздки вони відвідають три країни – Німеччину, Францію та Швейцарію. Мета туру – показати світові, що росіяни підтримують війну в Україні й політику президента Росії Володимира Путіна. Саме тому вони охоче беруть участь у скоєнні воєнних злочинів проти цивільного населення на окупованих територіях.

В акції братимуть участь дев’ять жінок, рідні яких досі перебувають у російській неволі, а також колишня бранка Кремля Олена Ягупова. 

Після Франкфурта учасники туру відвідають місто Страсбург, де в ПАРЄ відбудеться зустріч із 46 міжнародними політиками та головою організації. Далі родини вирушать до Швейцарії, де поспілкуються з представниками групи ООН з питань насильницьких зникнень та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter