У Росії засудили “айдарівця” Івана Нечипоренка до п’яти з половиною років ув’язнення за участь у бойових діях

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Південно-окружний воєнний суд в Ростові-на-Дону засудив до 5,5 року ув’язнення українського військовослужбовця Івана Нечипоренка, за нібито причетність до терористичного угруповання та участі в бойових діях проти окупантів.

 Про це повідомляє слідком РФ.

Український військовополонений

У 2014 році 44-річний Нечипоренко вступив до лав добровольчого батальйону ʺАйдарʺ у складі якого брав участь в бойових діях на Донбасі. З початком повномасштабного вторгнення його перевели до 115 окремої механізованої бригади ЗСУ. З побратимами він воював в Сєвєродонецьку та Водяному, був поранений.

У січні 2022 року потрапив в полон до окупантів в Сумській області.

Росіяни засудили Нечипоренка до п’яти з половиною років ув’язнення у колонії суворого режиму. Росія внесла український штурмовий батальйон “Айдар” до списку терористичних організацій у грудні 2023 року. Слід пам’ятати, що “Айдар”, як і “Азов”, є частиною регулярної армії України, тому не може вважатися “терористичною організацією”.

Попри це, росіяни системно фабрикують справи проти ʺайдарівцівʺ, оскільки вважають цю організацію ʺнаціоналістичною і терористичноюʺ. Зокрема, нещодавно російські силовики затримали мешканця окупованої Луганської області, який, імовірно, воював у складі штурмового батальйону “Айдар” у 2017–2018 роках, за що йому інкримінують участь у терористичній організації. У березні цього року російський суд присудив Сергію Скидану 18 років колонії суворого режиму, а ветерану Денису Муризі дали 16 років ув’язнення за службу в “Айдарі” у 2015 році. 

Влітку 2023 року в Ростові-на-Дону показово судили українських військовослужбовців батальйону “Айдар”. На лаві підсудних опинилися – 18 полонених. Українським захисникам інкримінували насильницьке захоплення влади, зміну конституційного ладу так званої “ДНР” і участь в діяльності терористичної організації.

Тоді Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав світ відреагувати на судилище.

“Росія цинічно займається кримінальним переслідуванням українських громадян і, відчуваючи безкарність, продовжує своє криваве “справедливе правосуддя” над тими, кого не змогли залякати й зламати. Такі судилища – це чергове грубе порушення загарбниками Женевської конвенції, за що Росія повинна постати перед судом”, наголошував Лубінець.

Нагадаємо, що так званий верховний суд “ДНР” присудив 16 років колонії суворого режиму українським військовослужбовцям Данилу Верещаку, Артуру Шарамку та Артему Батюку за нібито жорстоке поводження з цивільним населенням та навмисне пошкодження чужого майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter