Кримськотатарську газету “Qirim” окупанти судитимуть втретє за рік

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У незаконному “Сімферопольському районному суді” в Криму призначено розгляд справи про адміністративне правопорушення щодо незалежної кримськотатарської газети “Qirim”.

Про це повідомляє громадська організація “Кримський процес” з посиланням на відомості на офіційній сторінці “суду”.

Редактор газети «Qirim» Бекір Мамутов

Окупанти висунули газеті як юридичній особі нові обвинувачення за статтею 13.15 КпАП “Зловживання свободою інформації”. Засідання призначене на 16 жовтня.

Як з’ясували у “Кримському процесі”, видання звинувачується за відсутність маркування у тексті організацій, визнаних “іноземними агентами”. У тексті з описом біографії відомої радянської правозахисниці Людмили Алексєєвої наголошувалося про її співпрацю наприкінці 1970-х років із “Радіо.Свобода” та “Голос Америки”, які за вимогами російської влади завжди повинні згадуватися лише з позначкою, що ці структури визнані іноагентами. Це буде третій судовий процес за останні пів року.

У червні 2024 року так званий суддя незаконного “Київського районного суду” в тимчасово окупованому Сімферополі Антон Цикуренко визнав видання винним у “дискредитації” окупаційної армії за публікацію в авторській колонці представника Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаша тексту під заголовком “Чи є у людини право захищати себе від штучно-примусової смерті”.

Публікація стосувалася мобілізації кримських татар на тимчасово окупованій території до російської армії. Цикуренко оштрафував газету на 300 тисяч рублів.

Також 18 червня за ту ж публікацію до відповідальності притягнули редактора видання Бекіра Мамутова. Незаконна “суддя” Яніна Охота призначила йому покарання у розмірі 110 000 рублів.

У серпні цього року газету окупанти також притягли до відповідальності за “зловживання свободою інформації”, побачивши склад правопорушення у публікації доповіді Генерального секретаря ООН Антоніо Гутеріша, де йшлося про факти тортур та викрадення людей.

Тоді незаконний “суддя” так званого “мирового суду” Сергій Москаленко дійшов до висновку, що відомості у публікації не підтверджені та призначив штраф у розмірі 250 тисяч рублів.

Також за півтора місяця до цього винним у цьому правопорушенні редактора видання визнав незаконний “мировий суддя” Олександр П’ятніковський. Він визначив суму штрафу у розмірі 130 тисяч рублів.

Нагадаємо, 25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у своєму рішенні в міждержавній скарзі “Україна проти Росії” (щодо Криму) констатував у контрольованому Росією Криму патерн придушення неросійських ЗМІ, що було незаконним і не було необхідним у демократичному суспільстві.

Суд у Страсбурзі знайшов підтвердження в численних доповідях міжнародних та неурядових організацій, що в березні 2014 року всі українські телеканали в Криму були закриті.

Після цього на півострові відбувалися такі практики:

  • відмова у видаванні або відкликання ліцензій на мовлення;
  • відмова у виділенні частот для теле- та радіомовлення;
  • оголошення “попереджень” ЗМІ, які окупаційна влада вважала “екстремістськими”, наприклад, за використання термінів “анексія” або “тимчасова окупація”. 

ЄСПЛ підкреслив, що це призвело до значного скорочення кількості ЗМІ, яким дозволили працювати на півострові. За даними офіційного медіарегулятора Росії Роскомнадзору, чисельність ЗМІ в Криму скоротилася з 3 000, зареєстрованих раніше за українським законодавством, до понад 200 станом на квітень 2015 року. 

ЄСПЛ також узяв до відома систематичні переслідування та залякування журналістів, на які вказували міжнародні організації та українські правозахисні організації, зокрема зафіксовані дані Центру прав людини ZMINA та Кримської правозахисної групи про 350 випадків переслідування журналістів та блогерів у Криму за період із 2014-го по 2019 рік.

Загалом журналісти в Криму отримували “попередження”, їх затримували та притягали до відповідальності за нібито порушення територіальної цілісності Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter