В Україні приблизно 10 мільйонів людей мають ризик психічних порушень – ВООЗ

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, що близько 10 мільйонів людей в Україні мають ризик виникнення психічних порушень, а з наближенням зими ситуація стає дедалі напруженішою.

Про це під час пресконференції в “Укрінформі” повідомив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ, доктор Ганс Клюге.

Фото: Canva

Так, Національна програма з підтримки психічного здоровʼя, яка впроваджується під патронатом першої леді Олени Зеленської за сприяння ВООЗ, активно розширюється, однак попит на допомогу все ще перевищує можливості надання цієї підтримки.

Клюге підкреслив, що через наближення третьої річниці повномасштабного вторгнення та очікувані складнощі в зимовий період, особлива увага повинна бути зосереджена на системі охорони здоров’я та її здатності до відновлення. Він повідомив, що ВООЗ зафіксувала близько 2000 атак на українські лікарні, медичних працівників та пацієнтів з початку війни.

Крім того, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ звернув увагу на серйозні ризики, які виникають узимку через цілеспрямовані атаки Росії на енергетичну систему України. Це створює небезпеку для зберігання вакцин, забезпечення водопостачання, а також сприяє поширенню хвороб, таких як грип і COVID-19, через відсутність опалення та вентиляції в холодний період.

ВООЗ підтримує встановлення генераторів та іншого необхідного обладнання в лікарнях по всій Україні. Клюге розповів, що нещодавно в Чугуївській лікарні на Харківщині встановили новий пункт обігріву, що стало одним із 15 подібних місць у восьми регіонах.

Ще однією загрозою, про яку Клюге говорив, є проблема антибіотикорезистентності, яка зростає через війну та часте неправильне використання антибіотиків. Він підкреслив важливість постійного контролю за стійкістю бактерій до ліків, і зазначив, що в Україні вже працюють близько 100 лабораторій, які здійснюють нагляд за цим.

Голова Представництва ВООЗ в Україні, доктор Ярно Хабіхт, додав, що з наближенням зими важливим залишається питання забезпечення опалення та водопостачання. Він наголосив на необхідності епіднагляду за хворобами, які можуть поширюватися через воду, і підвищення рівня обізнаності серед населення. Хабіхт також акцентував на необхідності забезпечення лікарень і громад достатньою кількістю води, називаючи це одним з пріоритетних питань у порядку денному ВООЗ.

Насамкінець він додав, що попри постійні обстріли цивільної інфраструктури, 93% медичних закладів в Україні продовжують працювати, однак у деяких регіонах, як-от Херсонська, Харківська та Миколаївська області, доступ до медичної допомоги залишається ускладненим.

Нагадаємо, що наразі в середньому 70% лікарів і 35% медсестер та медбратів у кожному медичному закладі пройшли навчання за програмою mhGAP, яка спрямована на підготовку медичних працівників до надання допомоги у сфері психічного здоров’я. Утім, наступного року цей курс стане обовʼязковим для всіх лікарів “первинки”.

До кінця 2025 року в Україні розпочнуть роботу щонайменше 30 центрів ментального здоровʼя, які працюватимуть на базі багатопрофільних лікарень. МОЗ наразі працює над перепрофілюванням 12 санаторіїв на повноцінні центри психологічної реабілітації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter