Заочно підозру отримав російський генерал, що наказував захопити Харків та планував фільтрацію містян

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському генералу Костянтину Степаніщеву, який наказував захопити Харків на початку повномасштабної війни.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора. 

Підозрюваний

Генерал-лейтенанта, заступника командувача–начальника штабу 6 загальновійськової армії західного військового округу ЗС РФ Степаніщева підозрюють у веденні агресивної війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Слідство встановило, що підлеглі Степаніщева планували захопити Харків до кінця лютого 2022 року. Аби реалізувати цю мету, підрозділи російського генерала за 5 днів мали оточити обласний центр з трьох сторін: північної, західної та східної. Вони поступово займали населені пункти від державного кордону до передмістя Харкова, щоб мати вигідні вогневі позиції для обстрілу міста. Окупанти планували заблокувати важливі адміністративні об’єкти та передати їх під охорону Росгвардії. 

У разі захоплення міста російські військові мали проводити фільтрацію харківʼян.

​​Правоохоронці також встановили, що Степаніщев брав участь у бойових діях проти українських військ на Луганщині. Він командував 4 окремою мотострілецькою бригадою ЗС РФ.

Нагадаємо, що Харківська обласна прокуратура заочно оголосила підозру у порушенні законів та звичаїв війни полковнику, заступнику командира 18 мотострілецької дивізії 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу Олександру Лазарєву. Він віддав наказ обстріляти населені пункти Харківщини, внаслідок чого постраждали місцеві жителі. 

Правозахисники знайшли нові докази спланованої політики нападу Росії на цивільних в окупації. Російські війська та спецслужби розгорнули безпрецедентну систему для виявлення та ізоляції всіх цивільних, підозрюваних у відкритому чи прихованому протистоянні російському вторгненню. Їх навмисно піддають насильницьким зникненням, свавільним затриманням, позасудовим вбивствам, катуванням та іншим видам жорстокого поводження, сексуальному насильству, депортаціям із грубим порушенням міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter