Кримських підприємців судитимуть за обслуговування окупаційних виправних колоній на півострові

Дата: 04 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти щодо п’яти кримських підприємців, які ведуть господарську діяльність у співпраці з країною-агресором. Їхні дії кваліфікували за ч. 4 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність).
 
 
“Виправна колонія № 2 Федеральної служби виконання покарань у Республіці Крим і м. Севастополі”

Слідчі встановили, що з початку тимчасової окупації півострова громадяни України для ведення господарської діяльності зареєструвались як “приватні підприємці” відповідно до російського законодавства.

А у 2022–2023 роках через портал РФ, який дає можливість брати участь у держзакупівлях, обвинувачені уклали контракти на постачання товарів та надання послуг окупаційним установам виконання покарань.
 
Зокрема, вони здійснили постачання та монтаж меблів, кондиціонерів, кабелів UTR тощо “виправним колоніям № 1 та № 2 Федеральної служби виконання покарань по Республіці Крим і м. Севастополю” та отримали з держбюджету ворога загалом понад 700 тисяч російських рублів.
 
За такі дії обвинуваченим загрожує до п’яти років позбавлення волі із забороною вести певну діяльність строком до 15 років та з конфіскацією майна.
 
Прокурор Криму Ігор Поночовний пояснив, що кримінальної відповідальності варто боятися лише тим із кримських підприємців, які свідомо співпрацюють з окупаційною владою, збройними силами РФ та її каральними органами для заподіяння шкоди Україні.
 
Ігор Поночовний

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.

“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter