Цьогоріч до Омбудсмана надійшло в шість разів більше звернень щодо порушення прав у ТЦК та СП, ніж торік

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

За перше півріччя 2024-го громадяни надіслали 1190 звернень щодо порушення своїх прав працівниками територіальних центрів комплектування.

Про це йдеться у відповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на запит “Української правди”. 

Фото: Українська правда

Авторка тексту на сайті видання вирішила дослідити, як не розслідують справи щодо порушення прав громадян у ТЦК та СП. 

До прикладу, одна зі статей Кримінального кодексу України (ККУ), за якою представників територіальних центрів комплектування можуть притягати до відповідальності – 426-1 (перевищення військовою особою влади чи службових повноважень). Вона передбачає від 2 до 12 років позбавлення волі.

Втім, судячи зі статистики, яку надали в Офісі генерального прокурора, за січень – липень 2024-го з 365 таких проваджень лише три потрапили до суду. Торік з 578 проваджень тільки 13 дійшло до суду, а у 2022-му – 498 та 9 відповідно. 

Щодо звернень громадян до Офісу Омбудсмана, то, порівнюючи з минулим роком, їх стало вшестеро більше. Торік за цей самий проміжок часу до Уповноваженого зверталися 198 разів, а за неповний поточний рік – 1190.

Попри це в Офісі Омбудсмана офіційно кажуть, що порушень у більшості скарг громадян на ТЦК не вбачають. Разом з цим Дмитро Лубінець, коментуючи публічні випадки, зазначає, що винних не притягають до відповідальності навіть у “максимально ганебних” з них. 

Нагадаємо, аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це так само створює простір для чуток та фейків.

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично продовжують на 90 днів. За цей час у медіа з’явилося чимало новин про порушення прав військовозобов’язаних, наприклад про силові затримання, побиття та навіть смерті

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter