“Об’єднані серця”: у Києві відкрилась фотовиставка, присвячена полоненим та зниклим безвісти журналістам

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні, у Міжнародний день зниклих безвісти, Національна спілка журналістів та Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) презентували унікальну фотовиставку “Об’єднані серця сімей зниклих безвісти та полонених”. Головна мета експозиції – привернути увагу громадськості до долі військовополонених та зниклих безвісти журналістів. Зокрема, на світлинах фотографа Євгена Зінченка відвідувачі можуть побачити Дмитра Хилюка, Вікторію Рощину, Ірину Данилович, Ірину Левченко, Сергія Цигіпу, Ремзі Бекірова та інших викрадених росіянами працівників ЗМІ.

 Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.  

Фото: ZMINA

Під час церемонії відкриття до присутніх звернувся колишній політв’язень та перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял. Він подякував усім, хто докладав зусилля для його визволення з російської неволі. Особливу подяку він висловив своїй дружині, яка майже три роки постійно боролася за нього, виховуючи при цьому чотирьох дітей.

“Я, як ніхто інший, розумію, що ви відчуваєте. І я залишаюся з тими хлопцями, портрети яких ви тримаєте в руках. За ґратами ти розумієш, що звільнення кожного це справа рук близьких. Тільки перемога наших воїнів є шляхом до звільнення всіх тих, громадян, які досі залишаються там“, – звернувся Джелял до учасників заходу, серед яких були родини полонених та зниклих журналістів. 

Він також нагадав про те, що в окупованому Криму були викрадені його друзі та знайомі. Серед них його друг – Ервін Ібрагімов, який досі вважається безвісти зниклим.

“Вже вісім років ніхто – ані батьки, ані ми не знаємо, що з ним. Живий він чи ні, і чи зможе повернутися додому. Але ми віримо, що все ж таки цей день настане. І його рідні й ви зможете обійняти своїх близьких“, – зазначив колишній політв’язень.

Джелял порадив родинам військовополонених та безвісти зниклих не втрачати надії, і продовжувати боротися за своїх близьких. Також він закликав представників влади докласти максимум зусиль, щоб повернути їх додому.

Фото: ZMINA

“Найбільша біда, коли рідні навіть не знають, де їхні сини чи доньки. Не опускайте рук! Мої рідні чекали й дочекалися. Я бажаю, щоб ви дочекалися своїх рідних і змогли їх обійняти. Об’єднуйтесь, пам’ятайте і завжди говоріть про своїх побратимів та ваших рідних“, – сказав він.  

У своєму виступі Альма Масіч, координаторка програми співпраці МКЗБ з ініціативами громадського суспільства, зазначила, що від початку повномасштабного вторгнення її організація намагається побудувати в Україні “культуру пам’яті” та об’єднати громадян на основі солідарності.

“МКЗБ продовжує підтримувати всіх, хто залучений до процесу пошуку безвісти зниклих. Ми співпрацюємо з урядовими інституціями, асоціаціями сімей та правозахисними організаціями. Наша мета – допомогти всім родинам полонених отримати інформацію про зниклих рідних“, – наголосила вона.

Фото: ZMINA

Також на величезному стенді родини клеїли записки з побажаннями зниклим безвісти та полоненим. Спілка журналістів обіцяє зберегти їх, щоб потім передати звільненим бранцям Кремля, щоб вони знали, що про них пам’ятали та чекали.

Нагадаємо, станом на 5 червня 2024 року в реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин містяться 47 598 записів. З них 2 016 – це записи про невпізнані тіла. 45 582 – записи щодо зниклих безвісти осіб.

Крім того, Офіс уповноваженого спільно з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством оборони працюють над створенням єдиного центру ідентифікації загиблих із сучасним бюро судово-медичної експертизи. Це бюро буде забезпечене найкращими спеціалістами й криміналістами, працівниками поліції, експертами, фахівцями міжнародних організацій, а також забезпечене найсучаснішою технікою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter