У “верховному суді” окупованого Криму відбулося перше засідання у справі про ліквідацію мусульманської общини “Алушта”

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У “верховному суді” окупованого Криму відбулося перше засідання з розгляду адміністративного позову регіонального Мін’юсту до мусульманської общини “Алушта”, зокрема, щодо її ліквідації та виключення з єдиного реєстру юридичних осіб РФ.

Про це розповів адвокат Рустем Кямілев, пише ZMINA.

Мечеть Юк’арі-Джамі в Алушті. Фото: Вікторія Чурадзе

Мін’юст вимагає ліквідувати громаду і виключити з реєстру, пославшись на третій абзац пункту 1 статті 14 російського закону про свободу совісті. Відповідно до нього, релігійна організація може бути ліквідована за рішенням суду “у разі неодноразових чи грубих порушень” норм Конституції, законів чи статутних цілей самої організації.

Під час засідання суддя окупаційного суду озвучила доводи адміністративного позивача, той підтвердив, що підтримує їх та просить ліквідувати общину на кількох підставах.

По-перше, через те, що юридична та фізична адреси общини не збігаються. Як пояснив Кямілев, з 90-х років минулого століття община була юридично зареєстрованою в Криму як незалежна і розташовувалась у мечеті Юк’арі-Джамі в Алушті за адресою: вулиця Верхня, будинок 5. Мечеть перебувала в общини у безоплатному користуванні. Після окупації півострова організацію довелося перереєструвати згідно із російським законодавством. З того часу й до сьогодні на общину чиниться тиск.

Рустем Кямілев. Джерело: “Кримська солідарність”

Адвокат вважає – тиск відбувається через те, що община є незалежною, не контролюється духовним управлінням мусульман Криму (ДУМК) та державою РФ. Він переконаний, статут організації не містить жодних протиріч – вона є легальною, що підтвердила вимушена перереєстрація громади у 2016 році.

Попри рішення національних судів про передачу мечеті ДУМК, община “Алушта” не погодилася з ними й звернулася до судів міжнародної інстанції щодо прав на володіння.

“Верховний суд” в окупованому Криму. Джерело: “Кримська солідарність”

По-друге, у позові Мін’юсту йдеться про те, що община “допустила дії, спрямовані на здійснення екстремістської діяльності”, чим скоїла “грубе порушення законодавства, яке регулює діяльність релігійних організацій”. Під такою дією Мін’юст має на увазі несвоєчасне виключення з громади ексголови “Алушти” Ленура Халілова та колишнього учасника організації Руслана Месутова, яких затримали в червні 2019 року, а потім засудили до реальних строків ув’язнення за участь у діяльності релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, яка заборонена у Росії з 2003 року, але публічно діє в Україні та інших країнах світу.

На місце Халілова прийшов Руслан Емірвалієв. У травні 2020 року Алуштинський міський суд визнав його винним у “пропаганді екстремістської символіки”. У позові Мін’юсту стверджується, що Емірвалієва виключили з общини лише після попередження.

Такі ж звинувачення, як у Емірвалієва, висунули й проти інших учасників релігійної організації – Зінура Аппазова та Вілена Усеїнова. Їх також притягли до адміністративної відповідальності.

Імама мечеті Юк’арі-Джамі Юсуфа Аширова штрафували за “порушення законодавства про місіонерську діяльність”.

У листопаді 2023 року у мечеті пройшли обшуки. Тоді “Центр протидії екстремізму” вилучив книги, внесені до списку екстремістських. За це “Алушту” визнали винною у нібито виробництві та розповсюдженні екстремістських матеріалів та оштрафували на 100 тисяч рублів.

Кямілев переконаний, всі вказані вище “доводи” Мін’юсту в позові – формальна підстава для ліквідації громади.

На першому засіданні по справі представник відповідача, голова общини Абдул Гафаров і Рустем Кямілев заявили, що не погоджуються із позовом Мін’юсту й просять не ліквідовувати общину та не виключати її зі списку юридичних осіб РФ.

Свої доводи вони виклали у запереченнях на позовну заяву з погляду національного, міжнародного законодавства.

За результатами першого засідання общину “Алушта” ще не ліквідовано. Наступне засідання відбудеться 19 вересня о 10-й годині у “Верховному суді” Криму за адресою: вул. Павленка, 2, м. Сімферополь.

Під час засідання відповідач та його захист мають надати пояснення суду про те, що фактично робила община для того, щоб усунути порушення законодавства щодо місцезнаходження, місця реєстрації тощо.

Раніше Кямілев у коментарі “Кримській солідарності” заявляв, що підконтрольне владі РФ духовне управління мусульман у Криму претендує на те, щоб “мати в регіоні монопольний вплив”, а ліквідація мусульманської громади “Алушта” допомогла б їм досягти цієї мети.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter