Окупаційна влада невизнаного “Придністров’я” планує заборонити слово “Трансністрія” та карати за його вживання

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада невизнаного “Придністровʼя” (Молдова) планує прирівняти використання слова “Трансністрія” до фашистської та нацистської ідеології, заборонити його вживання на території регіону та ввести за це покарання.

Про це повідомляє молдовське видання NewsMaker.

Вадим Красносельський. Фото: “Лента новостей Приднестровья”

Цю ініціативу висунув лідер “Придністров’я” Вадим Красносельський. Він заявив, що деякі люди використовують слово “Трансністрія”, маючи на увазі територію за Дністром. 

“Історично Трансністрія – це територія, яка обмежувалася річкою Дністер, Південним Бугом і Чорним морем. За час існування Трансністрії із серпня 1941-го по 1944 рік було вбито, розстріляно і спалено живцем близько 350 тисяч євреїв, які проживали на території так званої Трансністрії. Це є фашизм, нацизм, масові розстріли, це дітовбивство, це Голокост”, – заявив він.

Редакція видання NewsMaker звернулася до Бюро реінтеграції за коментарем щодо заяви лідера невизнаної “ПМР”, але поки відповіді ще не отримала.

У законодавстві Молдови румунською мовою використовується термін Transnistria для позначення придністровського регіону.

Під час Другої світової війни Румунія, яка на той час співпрацювала з нацистською Німеччиною, захопила територію Бессарабії та частину сучасної України, назвавши її губернаторством Трансністрія. Туди депортували та знищували євреїв і ромів з Румунії та Бессарабії. У Трансністрії загинули загалом 200 тисяч євреїв.

Нагадаємо, що у невизнаному Придністров’ї влада також збирається запровадити заборону на “пропаганду гомосексуалізму”. Правозахисники вважають, що йдеться про заборону ЛГБТК+ як сексуальної орієнтації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter