В Росії створюють загони тероборони для “звільнення” Курської області – ISW

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Російська влада формує нові добровольчі загони територіальної оборони у відповідь на український наступ у Курській області. На думку аналітиків, це може свідчити про небажання Путіна серйозніше протистояти наступу, зокрема шляхом мобілізації.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Фото: Global Look Press

Так, виконувач обов’язків губернатора Курської області Олексій Смирнов 29 серпня публічно повідомив про створення добровольчого загону “БАРС-Курськ” (БАРС – бойовий резерв російської армії) і заявив, що головною функцією цього загону буде забезпечення безпеки в Курській області та заселення її прикордонних населених пунктів.

Він додав, що загін буде співпрацювати з російськими військовими та штабом контртерористичної операції, які здійснюють контроль за діями Росії в Курській області, а також надаватиме гуманітарну допомогу жителям прикордонних територій.

За словами Смирнова, добровольці підпишуть контракти на пів року, пройдуть навчання та отримають будь-яку необхідну зброю для виконання своїх обов’язків. Влада Курської області оголосила про набір до загону 24 серпня.

Речник українського військового угруповання на Харківщині полковник Віталій Саранцев зазначив, що російська влада також створює загони “БАРС-Брянськ” і “БАРС-Бєлгород”, які будуть підтримувати російські війська на північному напрямку. За його оцінками, загалом до трьох загонів увійде 4 921 доброволець.

Аналітики вважають, що створення цих нових добровольчих загонів відповідає очевидній стратегії Кремля уникати передислокації до Курської області досвідчених або боєздатних підрозділів, які беруть участь у бойових діях на Покровському або Торецькому напрямках, через побоювання, що це може уповільнити темпи російських наступальних операцій на цих, більш пріоритетних, напрямках.

В ISW також підкреслили, що президент РФ Володимир Путін традиційно покладався на добровольчі та нерегулярні формування для розвʼязання проблеми нестачі людських ресурсів під час війни, уникаючи оголошення загальної мобілізації або чергового раунду часткової мобілізації, які могли б викликати невдоволення серед російського населення.

Аналітики дійшли висновку, що Путін майже напевно не бажає оголошувати загальну мобілізацію і, ймовірно, продовжуватиме покладатися на нерегулярні формування для протидії українському наступу в Курській області. Якщо ж російські наступальні операції на Сході України не досягнуть успіху, Путін може розглянути можливість перекидання більш боєздатних російських підрозділів із цих напрямків, щоб відтіснити українські сили назад через кордон.

Нагадаємо, що на підконтрольній ЗСУ частині Курської області РФ створили першу військову комендатуру, її керівником став генерал-майор Едуард Москальов.

Комендатура має забезпечити правопорядок, а також всі потреби місцевого населення, точна кількість якого досі не відома. Російська влада не проводила централізованої евакуації власного населення, тож виїжджали лише ті, хто міг зробити це самостійно. Російські посадовці казали, що втратили зв’язок з двома тисячами людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter