“Енергоатом” збирається побудувати нову АЕС на Черкащині

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні планують збудувати ще одну атомну електростанцію. Будівництво збираються розпочати поблизу містечка Орбіта на Черкащині, де можуть звести чотири енергоблоки.

Про це повідомляє “Енергоатом”.

Фото: Енергоатом

Так, енергетична стратегія України на період до 2050 року передбачає збільшення потужності власної атомної генерації.

“Команда “Енергоатома” активно працює над пошуком нових майданчиків для будівництва. Найбільш перспективним з них є Чигиринський, поблизу містечка Орбіта у Черкаській області. Там планується зведення чотирьох нових енергоблоків за технологією AP1000″, – розповіли в компанії.

Перший крок у реалізації цього проєкту вже зробили – під час засідання позачергової 51-ї сесії депутати Чигиринської міської ради ухвалили рішення щодо надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування “Енергоатому” та передання компанії земельних ділянок загальною площею 38,1493 гектара в постійне користування.

“Енергоатом” має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави”, – підкреслив керівник “Енергоатома” Петро Котін.

Проєкт атомної станції біля Чигирина розглядали ще за часів СРСР, але його зупинили через аварію на ЧАЕС.

Нагадаємо, що ситуація в енергетичній системі України після того, як окупанти вчинили одну з наймасованіших атак на енергосистему 26 серпня, є “складною, але контрольованою”. Після обстрілу операторам довелося запроваджувати графіки екстрених та аварійних відключень, щоб уберегти цілісність системи. Графіки планових відключень діятимуть, поки не вдасться стабілізувати роботу енергосистеми. Зараз відбувається оцінювання пошкоджень на всіх об’єктах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter