“Талібан” відреагував на критику ООН щодо нових мізогінних законів, закликавши до “розуміння ісламських цінностей”

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

“Талібан” відкинув занепокоєння та критику, яку висловила ООН щодо нових законів, що забороняють жінкам в Афганістані показувати обличчя та говорити в публічних місцях.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: Qudratullah Razwan / EPA

21 серпня верховний лідер “Талібану” Мавлаві Хібатулла Ахундзада ухвалив перший пакет законів, спрямованих на так звану “боротьбу з пороками та популяризацію чеснот”. Ці закони, зокрема, передбачають контроль над поведінкою жінок і охоплюють покарання у вигляді арешту.

Серед іншого нові правила забороняють жінкам говорити поза домом та зобов’язують їх повністю закривати тіло й обличчя. Крім того, чоловікам і жінкам не дозволено дивитись одне на одного, якщо вони не є родичами або подружжям.

Керівниця місії ООН в Афганістані (МООНСА) Роза Отунбаєва висловила занепокоєння щодо цих законів, заявивши, що вони створюють “тривожне бачення” майбутнього країни. Вона зазначила, що ці правила лише посилюють “уже й так нестерпні обмеження” прав жінок і дівчат, коли навіть голос жінки поза домом вважається порушенням моральних норм.

“Після десятиліть війни й в умовах страшної гуманітарної кризи афганський народ заслуговує на більше, ніж загрозу ув’язнення за запізнення на молитву, погляд на людину іншої статі, яка не є членом сім’ї, або за наявність фотографії близької людини”, – наголосила вона.

У відповідь на це Забіхулла Муджахід, головний речник уряду “Талібану”, виступив із заявою, в якій закликав уникати “зарозумілості” тих, хто висловлює свою критику щодо законів, не маючи глибокого розуміння ісламського права.

“Ми закликаємо до глибокого усвідомлення цих законів і шанобливого визнання ісламських цінностей. Відкидання цих законів без належного розуміння, на нашу думку, є виявом зарозумілості. Ми хочемо підкреслити, що висловлені занепокоєння не змінять рішучості Ісламського Емірату виконувати й забезпечувати дотримання ісламського права”, – зазначив він.

Нововведення, які ще більше утискають жінок, засудив і Європейський Союз. Високий представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель висловив занепокоєння, заявивши, що новий закон в Афганістані позбавляє жінок їхніх основоположних прав.

Боррель також зазначив, що роль відомства, яке відповідає за виконання цього закону, виходить за межі “дорадчої”, оскільки йому надано повноваження контролювати дотримання нових правил.

Він підкреслив, що такі дії є порушенням міжнародних зобов’язань Афганістану.

“Це ще один серйозний удар по правах афганських жінок і дівчат, що є неприпустимим. Ми закликаємо “Талібан” припинити систематичні утиски, які можна кваліфікувати як переслідування за статевою ознакою – злочин проти людяності за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, стороною якого є Афганістан”, – заявив Боррель.

Він також додав, що такі дії лише погіршують можливість нормалізації відносин та співпраці між владою Афганістану та іншими країнами, незважаючи на заяви “Талібану” про зацікавленість у цьому.

Нагадаємо, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак, за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter