Зеленський підписав законопроєкт про ратифікацію Римського статуту

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

24 серпня Україна офіційно ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт.

Про це йдеться в картці закону.

Джерело: Офіс президента

Римський статут – це установчий договір Міжнародного кримінального суду, який спрямований на захист людей від геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочину агресії.

Україна не ратифікувала статут попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників. У 2014 та 2015 роках парламент лише ухвалив дві заяви про визнання юрисдикції МКС. Ратифікація була зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Наразі Україна стала 125 країною – учасницею статуту МКС. Це спростить українцям доступ до спеціального Цільового фонду МКС для потерпілих і підвищить шанси отримати компенсацію для потерпілих від російських злочинів. Також це дозволить захистити українських військових. 

Тепер наша держава зможе обстоювати свої інтереси в МКС, зокрема шляхом роботи в Асамблеї держав-учасниць МКС, висування свого кандидата на посаду судді та участі у виборі суддів і прокурора суду.

Ратифікація Римського статуту Україною, не означає створення ризику притягнення українських військових та інших громадян до відповідальності, бо МКС уже може це робити, бо Україна визнала його юрисдикцію 21 листопада 2013 року.

Згідно з підписаним документом, Україна не визнаватиме юрисдикцію МКС за ст. 8 (воєнні злочини) найближчі 7 років, коли йтиметься про власних громадян. 

Перш ніж закон №0285 набуде чинності, Президент також має підписати супутній законопроєкт №11484, який внесе зміни до Кримінального кодексу України. Він почне діяти на наступний день з моменту його опублікування, а одночасно з ним набуде чинності ратифікація Римського статуту.

Нагадаємо, 21 серпня поточного року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. 

Раніше ZMINA детально пояснювала, чому Україна використала застереження, яке може зашкодить її іміджу у світі.

Нагадаємо, що, судячи із соціологічних опитувань, для 75% українців основною метою правосуддя щодо злочинів Росії в Україні є справедливе покарання винних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter