У каховській лікарні окупанти встановили обладнання, яке вкрали на місцевому електрозварювальному заводі

Дата: 22 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Російські окупанти повідомили у пропагандистських медіа про відкриття фізіотерапевтичного відділення в захопленій та розграбованій ними Каховській центральній міській лікарні імені родини Панкеєвих. Устаткування для цього відділення вони викрали з колишнього санаторію-профілакторію місцевого приватного акціонерного товариства “Каховський завод електрозварювального устаткування” (КЗЕЗУ).

Про це пише Центр журналістських розслідувань, посилаючись на окупаційні канали та власні джерела.

Фото: скриншот відео ТРК “Таврия”

Окупаційний телеканал “Таврия” випустив сюжет про відкриття фізіотерапевтичного відділення в лікарні Каховки. Там були встановлені старі радянські апарати для електрофорезу, УВЧ-терапії та інші, які росіяни вкрали з колишнього санаторію-профілакторію.

“Ми дізналися, що на території заводу був профілакторій з фізіотерапевтичним відділенням. Знайшли там радянське обладнання. Вирішили, що воно не повинно пропадати даремно, і вивезли його з дозволу адміністрації міста. Відремонтували, відновили, знайшли людину, яка раніше з ним працювала, і запустили його в роботу”, – зазначив окупаційний керівник каховської лікарні Олександр Шилович, підтверджуючи незаконне вивезення майна.

Раніше в консультативно-діагностичному відділенні Каховської центральної міської лікарні також функціонував фізіотерапевтичний кабінет. Проте окупанти розграбували його разом з іншими відділеннями ще на початку 2023 року.

Факт пограбування лікарні в Каховці визнав і російський суд. В ухвалі Богучанського районного суду Красноярського краю РФ від 26 січня 2024 року зазначається, що окупаційного керівника каховської лікарні, колаборанта Ігоря Васильєва, призначеного у січні 2023 року, звільнили вже через місяць саме за пограбування та вивезення майна закладу. Тоді ж окупанти вирішили закрити лікарню в Каховці та ще в шести інших громадах на лівобережній Херсонщині.

Згодом окупанти змінили своє рішення щодо закриття лікарні в Каховці, але викрадене обладнання так і не повернули.

Нагадаємо, у червні 2022 року окупанти почали викликати керівний склад херсонських лікарень на розмови. Усіх збирали в департаменті охорони здоров’я Херсонської ОДА, назву якого змінили на “Міністерство охорони здоров’я Херсонської області”. Найпрацьовитіших обіцяли відправити на Далекий Схід, бо там дають гектар землі. Росіяни вважали таку пропозицію мотиватором для українських медиків, однак ті сприйняли це без ентузіазму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter