Верховна Рада ратифікувала Римський статут

Дата: 21 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Будівля Міжнародного кримінального суду. Фото: Britannica

Документ підтримав 281 нардеп. 

Ініціатором документа став президент Володимир Зеленський. Водночас проєктом він подав ще один – про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту. 

Римський статут – це установчий договір Міжнародного кримінального суду, який спрямований на захист людей від геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочину агресії.

Україна не ратифікувала статут попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників. У 2014 та 2015 роках парламент лише ухвалив дві заяви про визнання юрисдикції МКС. Ратифікація була зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Згідно з ідеєю Зеленського, Україна ратифікує Римський статут із заявою стосовно статті 124 Римського статуту, згідно з якою МКС не матиме юрисдикції за статтею 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом семи років після ратифікації.

ZMINA детально пояснювала, чому Україна використала застереження, яке може зашкодить її іміджу у світі.

Нагадаємо, що, судячи із соціологічних опитувань, для 75% українців основною метою правосуддя щодо злочинів Росії в Україні є справедливе покарання винних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter