У Представництві президента в Криму зафіксували 943 факти переслідування кримчан за “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на 19 серпня 2024 року Представництво президента України в Автономній Республіці Крим зафіксувало 943 випадки надходження матеріалів, складених за статтею про “дискредитацію” окупаційної армії (20.3.3 КпАП РФ), до незаконних “судів” у Криму. 

Про це йдеться в щотижневому огляді Представництва президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі щодо ситуації в Криму.

Із загальної кількості справ у 836 випадках “суди” ухвалили постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднали до іншої справи за іншою статтею та ухвалили сукупне рішення. У 18 випадках розгляд матеріалів продовжується.

У представництві повідомляють, що 45-річний мешканець тимчасово окупованого Партеніта в соціальній мережі негативно висловлювалася про дії окупаційних військ. Російські силовики затримали його, змусили просити вибачення на камеру і склали адміністративний протокол, а матеріали справи скеровано до “суду”. Чоловіку загрожує штраф у розмірі від 30 до 50 тисяч рублів.

Повідомляється також про випадок, коли троє жителів тимчасово окупованого Євпаторійського району ввечері слухали українські пісні гурту “Океан Ельзи”, через що їх затримали російські силовики. Чоловіків змусили просити вибачення на камеру та незаконно помістили до ізолятора тимчасового тримання.
 
Зазначається, що активісти руху “Жовта стрічка” продовжують чинити спротив окупантам у Криму, поширюючи патріотичну символіку в окупованих містах на півострові, зокрема в Сімферополі, Севастополі, Алушті та Ялті, селищі Сімеїз. А активісти “Кримських бойових чайок” і далі викривають особисті дані колаборантів та російських воєнних злочинців у тимчасово окупованому Криму та сіють серед них паніку.
 
Крім того, рух спротиву “Зла мавка” продовжує наповнювати окуповані території патріотичними написами й стікерами, вести свої щоденники, поширювати щотижневик, де розкриваються злочини окупантів, та інформувати про реалії життя на окупованих територіях. Активістки також повідомили, що в окупованому Сімферополі, в Гагарінському парку, окупанти створили “алею пам’яті”, присвячену загиблим російським військовим, які брали участь у війні проти України.
 
Представництво президента України в АРК подякувало співгромадянам у Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, руху спротиву окупації, пересування військ РФ. Громадян просять надсилати інформацію на електронну адресу пресслужби представництва: press@ppu.gov.ua.
 
Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію або проти російської агресії. Експерти заявляють про появу в Криму спротиву російській протиправній окупації.
 
Нагадаємо, 25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини в міждержавній справі “Україна проти Росії” ухвалив, що РФ діяла з порушенням правил міжнародного гуманітарного права і невідповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, необґрунтовано встановивши своє законодавство на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.
 
Крім того, судді ЄСПЛ зазначили, що застосування російського законодавства було обов’язковим для всіх “судів” на території Криму і воно застосовувалося до всіх судових проваджень і всіх зацікавлених осіб. Цього вистачило ЄСПЛ, щоб зробити висновок, що “суди” в Криму не є такими, що “створені законом”, у розумінні статті 6 Європейської конвенції (“Право на справедливий суд”) після запровадження Росією так званого “Договору про приєднання”.
 
Напередодні в Києві експонувалася виставка “Небачена сила”, присвячена тим цивільним України, які чинять ненасильницький опір російській окупації.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter