Спільнота “Цивільні в полоні” провела піврічну просвітницьку кампанію про незаконно ув’язнених українських цивільних в РФ та на ТОТ

Дата: 19 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Добігає кінця просвітницька кампанія “Їх зникнення не повинно бути непоміченим”, яку проводила ГО “Цивільні в полоні”. Вона розпочалася у березні та триватиме до кінця  серпня 2024 року. Під час неї організація розмістила інформаційні банери на вулицях Києва й Сум та на станціях столичного метро.

Про це виданню ZMINA повідомила співзасновниця ГО “Цивільні в полоні” Карина Дячук.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

За її словами, цією інформаційною акцією організація хотіла привернути увагу українського суспільства до насильницьких зникнень цивільних на окупованих росіянами територіях. На думку Дячук, на сьогодні головною проблемою є необізнаність українців щодо незаконного утримування й ув’язнення окупантами звичайних мирних людей. У цьому вона неодноразово переконалася під час спілкування з людьми в метро та на вулиці.  

“Наша спільнота не настільки численна, щоб ми могли щотижня проводити акції. Саме тому ми вирішили розмістити просвітницькі плакати там, де їх побачить якомога більше людей. Тобто на станціях столичного метрополітену та обабіч доріг. У такий спосіб ми хотіли показати, що окрім військовополонених у ворожих катівнях також тримають цивільних, що вони теж щоденно зазнають тортур та психологічного тиску”, – зазначає співзасновниця ГО “Цивільні в полоні”.

Дячук вважає, що, привернувши увагу громадськості до цієї проблеми, вони спонукають владу активніше працювати над поверненням бранців додому.

Ми віримо, що, коли суспільство дізнається про цю проблему, у влади з’явиться політична воля для того, щоб нарешті запустити процес звільнення цивільних”, – додає активістка.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

Спочатку ГО “Цивільні в полоні” розмістила плакати в містах своїм коштом, а потім залучила спонсора.  

“У квітні ми запустили місячну акцію в Сумах для того, щоб звільнені цивільні, які будуть проїжджати містом, бачили, що про них пам’ятають. Літню ж кампанію в Києві профінансував Міжнародний комітет Червоного хреста, і ми їм за це вдячні”, – розповідає Дячук.

Також співзасновниця спільноти зазначила, що ГО “Цивільні в полоні” планує зробити кампанію на постійній основі, оскільки вона є дуже важливою для просвітницької роботи серед громадян.

Нагадаємо, до України з російського полону 28 червня вдалося повернути 10 цивільних людей, яких незаконно утримувала Російська Федерація.

Серед них заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще 2021 року, Наріман Джелял.

Серед звільнених також: 

  • колишня вчителька німецької мови, мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пех та Валерій Матюшенко, цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років;
  • Богдан Гелета та Іван Левицький, священнослужителі Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам;
  • Микола ШвецьНаталія ЗахаренкоПавло КупрієнкоЛюдмила Гончаренко та Катерина Брюханова, цивільні, захоплені та ув’язнені на території Білорусі. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter