В Ірані увʼязнили співачку Зару Есмаїлі, яка виконувала пісню на вулиці без хіджаба

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Іранська поліція затримала співачку Зару Есмаїлі через відео, на якому вона виконує пісню Емі Вайнгаус “Back to Black” на вулиці, не дотримуючись вимоги носити хіджаб.

Про це повідомляє видання Iran International.

Зару Есмаїлі, відому своїми виступами в публічних місцях без хіджаба, заарештували після того, як відео з її виконанням стало популярним в інтернеті. Наразі немає жодної інформації про її місцеперебування чи стан здоров’я.

Затримання Есмаїлі стало сильним ударом для її родини. Близькі до ситуації джерела підтверджують, що рідні співачки не можуть з нею зв’язатися та не знають, де вона перебуває.

Іранська співачка та засновниця кампанії Right to Sing Фараваз Фарвардін, яка базується в Берліні, різко засудила арешт Есмаїлі. Вона заявила, що іранська влада часто висуває сфабриковані звинувачення проти жінок-співачок, аби придушити їхні права.

В інтерв’ю для Iran International Фарвардін наголосила, що немає законних підстав забороняти жінкам співати. Вона зазначила, що це частина загальної політики Ісламської Республіки, спрямованої на придушення будь-якої форми інакодумства та підтримання гендерної сегрегації.

Фарвардін також додала, що слідчі тиснуть на Есмаїлі, щоб вона зізналася у нібито зв’язках з активістами та музикантами за межами Ірану. Вона підкреслила, що це неправдиві звинувачення, сфабриковані аналітичним центром Ісламської Республіки.

Нагадаємо, що у Тегерані правоохоронці посилили контроль за носінням хіджаба. Кожного дня в столиці Ірану поліцейські машини зупиняють жінок на головних площах і перехрестях, шукаючи тих, хто не носить хіджаба або носить його недостатньо щільно.

Нове посилення контролю, яке влада називає планом “Нур” (у перекладі з перської означає “світло”), почалося ще до загибелі президента Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі. Вважається, що той, хто переможе на президентських виборах в Ірані, впливатиме на його інтенсивність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter