Працівники Херсонського художнього музею помітили в сюжеті на російському телеканалі вкрадену картину

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Херсонський художній музей встановив, що одна з украдених під час окупації міста картин опинилася в росіян. Цю роботу помітили в сюжеті на російському телеканалі. 

Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Йдеться про картину “З лялькою” із серії “Моя дочка”, створену російською художницею Надією Андрєєвою в 1981 році.

Працівники музею впізнали картину в сюжеті, який окупанти зняли в серпні 2023 року в Центральному музеї Тавриди. За словами музейних співробітників, це вже 122-га викрадена робота.

Андрєєва була графічною художницею, яка працювала в техніках ліногравюри, офорту, ксилографії, автолітографії та шовкографії. Вона також викладала в дитячій художній школі. У музейній колекції зберігалися ще дві роботи Андрєєвої з цієї серії. Музей припускає, що вони також можуть бути десь поруч в імпровізованому фондосховищі, влаштованому в концертній залі кримського музею.

Зараз вдалось ідентифікувати 122 картини, які російські окупанти вкрали з Херсонського художнього музею у 2022 році. З них 121 картина міститься в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди.

Загалом росіяни незаконно вивезли понад 10 тисяч музейних експонатів.

Нагадаємо, що на початку листопада окупанти під приводом “евакуації” розграбували Херсонський художній музей. Їм допомагали деякі співробітники музею, що погодилися співпрацювати з росіянами. 

Керувала так званою  “евакуацією” псевдодиректорка Наталя Десятова, яку херсонці можуть знати як співачку з кафе “Театральне”. Допомагали їй і деякі співробітники музею, що погодилися співпрацювати з росіянами. 

У червні Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка впізнав ще три картини зі своєї колекції, які російські загарбники під час тимчасової окупації міста вкрали та вивезли до Криму. Йдеться про такі твори з колекції: картину Івана Гопкала “Парк” (1959), роботу “Париж. Бульвар Мадлен”(1967) Михайла Чепика та графічну роботу “Човни” (1979) Юрія Баликова.

Також музейники ідентифікували картину латвійського художника Карліса Добрайса “Реставратори” (1962), яку автор подарував музею у 2017 році, а також картину українського митця Леоніда Лабенка “В Горках” (1969).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter