Політв’язня з Херсонщини Нарімана Аблязова незаконний “суд” засудив до 3,5 років за нібито участь у батальйоні ім. Номана Челебіджихана

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Херсонщині незаконний “Генічеський районний суд” засудив місцевого підприємця Нарімана Аблязова до трьох з половиною років позбавлення волі. ФСБ обвинуватила його в нібито “участі в незаконному збройному формуванні” – “кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджихана”, якого не існує, та допомозі в блокаді окупованого Криму.

Про це повідомляють кореспонденти IPC-Південь з посиланням на російські джерела.

Наріман Аблязов в окупаційному “Генічеському районному суді”. Фото: окупаційні ЗМІ

Незаконне “управління ФСБ РФ у Херсонській області” заявило, що Аблязов 2015 року нібито вступив до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана“, який “здійснював продовольчу, енергетичну та водну блокаду Криму з боку українського кордону і готувався боротися, зокрема збройним шляхом, за повернення півострова до складу України”

Незаконний “суд” визнав Аблязова винним, засудивши його до трьох з половиною років позбавлення волі – з перебуванням одного року у в’язниці, а надалі з відбуванням терміну у виправній колонії суворого режиму. Після відбування покарання його свобода буде обмежена ще на один рік.

Зазначається, що вирок набрав сили.

Нагадаємо, Наріман Аблязов – підприємець, громадський діяч та меценат, який активно підтримує збереження кримськотатарської ідентичності. Російські силовики затримали чоловіка 4 вересня 2023 року в тимчасово окупованому Генічеську.

У квітні 2022 року окупанти викрали дружину Нарімана Аблязова та утримували її певний час у підвалі 17-го училища Генічеська. Пізніше жінку відпустили.

Раніше Кримськотатарський ресурсний центр назвав такі дії росіян цілеспрямованим переслідуванням родини Нарімана Аблязова за їхню активну діяльність.

Батальйон названо на честь Номана Челебіджихана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі. Наразі цього батальйону не існує. 

Учасники Громадянської блокади Криму в лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону “Аскер”, яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

ФСБ Росії внесла “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджихана” до списку “терористичних організацій” 2022 року.

Кримська правозахисна група також нагадала, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звернула увагу на непропорційність покарання в цих типах кримінальних справ та пояснила, чому українські правозахисники вважають засуджених у цій категорії справ політв’язнями.

Ольга Скрипник

До російського законодавства внесли жорсткіші зміни про покарання після початку тимчасової окупації Криму. У цих справах чітко простежуються політичні підстави переслідування. Людей з цієї категорії кримінальних справ звинувачують у тому, що вони брали участь у батальйоні, який хотів порушити “територіальну цілісність Росії”, тобто виступали за те, що Крим – це Україна. Такої справи не було б, якби не було нападу Росії на Україну. Тому ці справи – прямий наслідок російської агресії в Україні”, – пояснює правозахисниця.

Детальніше про цей тип кримінального переслідування ZMINA пояснила англійською та українською мовами.  
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter