Мовний скандал у ресторані BurgerZ на Одещині: власниця перепросила за ситуацію

Дата: 04 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На Одещині власниця ресторану BurgerZ у Затоці перепросила через ситуацію, коли в закладі відмовилися обслуговувати відвідувачку українською мовою і вигнали її. Також вона пообіцяла зробити ребрендинг ресторану.

Відповідне відео оприлюднив одеський активіст Дем’ян Ганул, який зустрівся з власниками закладу.

Власниця закладу назвала конфліктну ситуацію “непорозумінням” і пообіцяла, що такого більше не повториться, оскільки, за її словами, тут поважають українську мову та Україну.

Жінка також сказала, що зробить ребрендинг ресторану, щоб прибрати символ Z із його назви.

Водночас Ганул пояснив, що за поясненням власників закладу буква Z у назві означає Затоку, а сам ресторан зареєстрували ще 2017 року, тому “тут немає жодної проросійської позиції”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в ресторані “BurgerZ”, розташованому в місті Затока на Одещині, жінку відмовилися обслуговувати українською мовою і вигнали з закладу.

Як розповіла сама потерпіла Валерія Яськів, вона викликала поліцію, яка склала адміністративний протокол. Однак, за словами жінки, поліція не зробила попередження власникам закладу, як вона просила.

Представниця мовного омбудсмана Ярослава Вітко-Присяжнюк зазначила, що особисто розмовляла з Валерією та правоохоронцями, які повторно відвідали заклад і зустрілися з власниками. У відповідь на скаргу мовний омбудсман Тарас Кремінь наказав розпочати заходи державного контролю щодо дотримання мовного закону власником ресторану в Затоці.

Посадовець також збирається вжити необхідних заходів реагування та провести додаткову інформаційно-роз’яснювальну роботу з представниками сфери обслуговування Одещини.

Подібні інциденти трапляються не вперше. Минулого року в одеському закладі “Cafe de Fleur” також розгорівся мовний скандал, оскільки відвідувачці у грубій формі відмовили в обслуговуванні українською. Після цього жінку попросили покинути заклад. Діалог вона записувала на відео й одразу звернулася до правоохоронних органів.

Нагадаємо, що 16 січня 2021 року набула чинності стаття мовного закону, відповідно до якої всі заклади обслуговування в Україні зобов’язані надавати послуги та інформацію державною мовою. Нові норми повинні забезпечити право громадян на надання послуг в країні українською мовою. Водночас може здійснюватися обслуговування клієнта недержавною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації.

З 16 липня 2022 року запроваджена адміністративна відповідальність за порушення мовного закону. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 гривень, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter