Аналітики назвали найпопулярніший майданчик для поширення російської дезінформації в Україні та Білорусі

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Найпопулярнішим майданчиком для поширення російської дезінформації став месенджер “Телеграм”: на нього припадає 71% публікацій у Білорусі, 94% – в Україні.

Про це розповіли автори дослідження “Вторгнення у свідомість: два роки зловмисницьких інформаційних операцій в Україні та Білорусі” під час презентації в Ukrinform.

Дослідження проводилося громадською організацією “Інтерньюз-Україна” спільно з технологічною кампанією LetsData.

Експерти проаналізували канали в телеграмі та ютубі, а також акаунти й групи у фейсбуку, орієнтовані на українців і білорусів і виявили 268 зловмисних агентів – каналів чи акаунтів, понад 60% контенту яких є дезінформацією або співзвучними риториці російської пропаганди повідомленнями.

Усього аналітики охопили понад 2,2 мільйона таких публікацій на території України та Білорусі.

За інформацією співзасновниці й головної операційної директорки українського стартапу LetsData Ксенії Ілюк, в обох країнах ключовим джерелом пропаганди й дезінформації є саме телеграм. Тобто тут аналітики зафіксували найбільшу кількість координованих інформаційних операцій.

Водночас цифрові медіа активніше продукують дезінформаційний контент у Білорусі, ніж в Україні. До дезінформаційних кампаній також залучають Ютуб і Фейсбук, але менше, ніж Телеграм і вебсайти.

Серед ключових тем, які просувають пропагандисти під час скоординованих акцій в обох країнах, дослідники відзначили такі:

  • виправдання війни Росії проти України: агресію РФ позиціюють як превентивний захід, оборону від загроз із боку України та НАТО, водночас Росію та Білорусь показують як жертв провокацій із боку західних демократій або України;
  • матеріали, спрямовані на послаблення підтримки України: задля цього український уряд і президента представляють авторитарними, корумпованими та невмілими, ставлять під сумнів життєздатність України як незалежної держави, звинувачують українців в утисках меншин;
  • зусилля задля скасування санкцій проти РФ: для цього пропагандисти поширюють твердження про те, що обмеження нібито шкодять інтересам Заходу;
  • тематика, спрямована на руйнацію демократичного світового порядку: пропагандисти спекулюють на війні, зокрема припускають, що США і Захід затягують її заради власної економічної та політичної вигоди; звинувачують Захід та США у втручанні у внутрішні справи суверенних країн, ЄС і НАТО описують як слабкі й неефективні організації.

Як приклади журналістка-аналітикиня “Інтерньюз-Україна” Дзенислава Щерба навела контент, який ґрунтується на тезі, що західні партнери нібито готові пожертвувати Україною задля власних інтересів, інформацію, що росіян хочуть знищити за підтримки “нацизму в Україні”, а також що Захід і США планують “війну до останнього українця”.

Журналіст-аналітик ГО “Інтерньюз-Україна” Владислав Фарапонов окремо наголосив на тому, що зараз російські пропагандисти активно просувають тему перемовин щодо миру. Робиться це за такої схеми: з’являється заява одного з російських урядовців, її поширюють російські чи проросійські джерела в інтернеті. Найвживаніші пропагандистські тези: “Київ не зацікавлений у переговорах”, а Захід “перешкоджає мирній угоді”, уточнив експерт.

Повний текст дослідження можна прочитати тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська пропаганда просуває в соцмережах антиукраїнські наративи, використовуючи образ “невдячних” біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter