У цьогорічній Олімпіаді бере участь рекордна кількість відкритих ЛГБТ-людей

Дата: 30 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Цьогорічні Олімпійські ігри в Парижі побили рекорд за кількістю спортсменів, які належать до ЛГБТІК-спільноти та не приховують цього. Цьогоріч, згідно з даними вебсайту Outsports, який складає базу даних відкритих квір-олімпійців, їх 193. До цього найбільше ЛГБТ-спортсменів, а саме 186, мали брати участь в Олімпійських іграх у Токіо, але ті були відкладені через COVID-19 у 2021 році.

Про це пише Associated Press.

Фото з відкритих джерел

Коли Шарлін Ван Снік фліртувала з іншою спортсменкою після виграшу бронзової медалі з дзюдо на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні, її тренер сказав їй не робити камінг-аут заради майбутньої кар’єри.

“Це був момент, коли я не могла почуватися собою. Він сказав: “Шарлін, ти маєш відповідати певним рамкам. Усі дивляться на тебе, і ти маєш бути гетеросексуальною”. Я зрозуміла, що це не місце, де можна бути собою, це не місце для ЛГБТ-людей”, – розповіла 33-річна бельгійська олімпійська чемпіонка у відставці. 

Хоча Олімпійські ігри зробили великий крок уперед за ці роки, правозахисники й спортсмени кажуть, що міжнародний спорт ще має пройти довгий шлях у відкритті до квір-спільноти.

На церемонії відкриття були протести релігійних груп, оскільки там виступала діджейка та продюсерка Барбара Бутч у супроводі драг-артистів і танцюристів у сцені, яку критики інтерпретували як глузування з “Таємної вечері” Леонардо да Вінчі. Бутч каже, що її адвокат подає скарги через погрози та інші образи, з якими вона зіткнулася в інтернеті після шоу.

Тим часом паризькі посадовці продовжили крокувати до рівності, відкривши Олімпійський дім прайду, розташований на човні, що плаває знаменитою річкою Сена. Міністерка спорту Франції Амелі Удея-Кастера сказала Associated Press, що вони “транслюють повідомлення про інклюзивність” на цих іграх.

“Для Парижа важливо продовжувати боротися з усіма видами дискримінації. Ми маємо сприяти цьому прогресу в суспільстві, і причина, чому я тут сьогодні, полягає в тому, що спорт є дуже потужним агентом для цього”, – додала вона.

Таке послання олімпійських посадовців і рекорд за кількістю квір-спортсменів привітали багато ЛГБТ-людей. Кількість відкритих ЛГБТ-олімпійців різко зросла останніми десятиліттями. Співзасновник Outsports Джим Бузінські, сказав, що, коли вони почали аналізувати сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність спортсменів на Олімпійських іграх у Сіднеї у 2000 році, вони налічили лише близько п’яти людей, які відкрито належали до ЛГБТ-спільноти.

“Все більше і більше людей відкриваються. Вони розуміють, що важливо бути видимими, тому що немає іншого способу досягти представництва”, – підкреслив Бузінські.

Нагадаємо, що офіційний мовник Олімпійських ігор закликав операторів знімати чоловіків і жінок однаково, щоб уникнути стереотипів і сексизму, які можуть виявлятись у висвітленні спортивних подій.

Паризькі Олімпійські ігри стали першими за 128-річну історію, які досягли гендерного паритету серед спортсменів. Жіночому спорту надали більше часу для трансляцій у прайм-таймі, щоб підвищити його репутацію. Також жіночий марафон стане фінальним змаганням Ігор замість чоловічого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter