Інтернет, друзі та ТБ є основними джерелами інформації про права людини для українців – опитування  

Дата: 30 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 48% опитаних українців називають інтернет одним з основних джерел інформації про права людини.

Такі дані четвертого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології в партнерстві з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та Центром прав людини ZMINA.

Ілюстраційне зображення. Фото: MANU BRABO FOR THE WALL STREET JOURNAL 

Соціологи опитали загалом 2001 людину віком від 18 років, які живуть на територіях під контролем України та де не ведуть бойових дій.

Окрім 48% респондентів, для яких основним джерелом інформації про права людини є інтернет, ще 43% дізнаються про них з розмов із друзями чи родичами, а 39% – з телевізійних програм. Також 23% вказали, що вивчали це питання в школі чи вищому навчальному закладі. Стільки ж вказали, що дізнаються про права людини з особистого досвіду й майже стільки назвали соціальні мережі, форуми та телеграм-канали.

“Телебачення показало найбільше падіння з 2016 року, коли воно було джерелом знань про права людини для 75% опитаних, а у 2023 році – тільки для 39%”, – кажуть дослідники. 

Найменше про права людини українці дізнаються з газет (10%), радіопрограм (9%), від працівників держорганів (8%), зі стендів, брошур та інформаційних матеріалів у державних органах (7%), від неурядових чи благодійних організацій і з релігійних проповідей чи відповідної літератури (5%).

Нагадаємо, що із 2016 року серед опитаних соціологами українців поменшало тих, хто вважає ефективним способом захисту власних прав звернення до засобів масової інформації, Європейського суду з прав людини та до міжнародних організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter