В Івано-Франківську відкрили Центр захисту прав людини

Дата: 30 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В Івано-Франківську відкрили перший в Україні Центр захисту прав людини. Він розташований за адресою: вулиця Січових стрільців, 8. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише “Суспільне”.

Фото: Омбудсман України

“Я хочу дійти до кожної громади, щоб кожен громадянин, кожна громадянка у разі, якщо порушуються права, знали, що до нас можна звернутися не тільки через традиційні засоби: телефон гарячої лінії, електронні листи чи фізично надіслати лист, а щоб на території області була присутня регіональна команда, достатньо велика, яка зможе швидко відреагувати й поновити порушені права”, – зазначив Лубінець.

Наразі в центрі в Івано-Франківську працює сім фахівців. Лубінець зазначив, що в кожній області має бути команда з десяти працівників, кожен з яких відповідатиме за певний напрям:

  • права військовослужбовців, поліцейських, пенсіонерів, звільнених з військової служби, ветеранів та їхніх родин;
  • економічні, соціальні та культурні права;
  • права дитини;
  • права цивільних, постраждалих від збройної агресії РФ проти України;
  • захист інформаційних прав;
  • права національних спільнот, людей з інвалідністю, боротьба з домашнім насильством та торгівлею людьми;
  • право на справедливе правосуддя;
  • національний превентивний механізм – моніторинг місць несвободи в Україні;
  • міжнародне співробітництво.

Також працівники центру спілкуватимуться з родинами військовополонених та зниклих безвісти.

Представниця Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко розповіла, що 2023 року кількість звернень щодо порушення прав людини в області зросла на понад 40% у порівнянні з 2022 роком. У 2022 році було зафіксовано 1670 звернень, а 2023 року – 2553.

В Україні загалом у 2022–2023 роках зареєстрували понад 138 тисяч звернень щодо порушень прав людини. Цьогоріч найбільше скарг стосуються доступу до публічної інформації та захисту персональних даних.

“У цьому році я вже бачу, що приблизно на 20% ми отримаємо звернень більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Ми перейдемо за 100 тисяч звернень. Це буде вперше за історію нашої інституції”, – додав Омбудсман.

У Центрі захисту прав людини безоплатно надаватимуть приміщення представникам громадських організацій чи благодійних фондів для проведення заходів.

Нагадаємо, що за 2023 рік Лубінець отримав 95 796 звернень від українців. Ключовими категоріями заявників у 2023 році були члени родин військовослужбовців, ВПО, представники родини в інтересах третьої особи, військовослужбовці та люди з інвалідністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter