В Україні досі не створили державний орган, який би займався пошуком зниклих безвісти на воді – експертка

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В українському законодавстві відсутній орган, який займався б пошуками зниклих безвісти на воді. Служба цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ опікується лише випадками зникнення людей на суходолі.

Про це під час пресконференції “Зниклі безвісти 16 моряків: куди поділися військові із затонулих катерів “Слов’янськ” і “Станіслав” повідомила Олена Бєлячкова, координаторка груп родин полонених та зниклих безвісти Медійної ініціативи за права людини.

Безвісти зниклі моряки з катера “Слов’янськ”. Фото МІПЛ

За її словами, МІПЛ разом із громадською організацією “Обʼєднані морем” була присутня на закритому заході в ОБСЄ. Тоді ж вони вперше порушили тему зниклих безвісти як із 2014, так і з 2022 року. Водночас представники організацій зазначили, що шукати у відкритому морі зниклих моряків – це дуже складна процедура.

“Ми розуміємо, що море і час грають не на нашу користь, на жаль. Що далі, то складніший процес пошуку“, – додає експертка.

Вона також зазначила, що станом на сьогодні доля зниклих моряків залишається невідомою. Наприклад, є інформація про те, що вдалось обстежити катер “Станіслав”, на якому було знайдено тіло одного з моряків. Зараз триває судово-медична експертиза, яка має ідентифікувати особу загиблого.

“Тривале перебування тіла у воді не завжди дає можливість його ідентифікувати. Тобто цей процес продовжується і пошуки теж, – зауважила Бєлячкова.

МІПЛ так і не вдалося знайти інформацію про те, що моряки можуть перебувати в російському полоні. Бєлячкова зауважила, що РФ навмисно не підтверджує місця перебування українських військовополонених. Особливо це помітно під час обмінів, коли окупанти повертають 25% осіб, які мали статус зниклих безвісти. Зокрема, повертають тих, щодо кого не було абсолютно ніякої інформації про те, що людина перебувала в полоні.

Також МІПЛ не має підтвердженої інформації, що є ідентифіковані тіла, які належать морякам, зниклим безвісти з катерів “Слов’янськ” та “Станіслав”.

Нагадаємо, 3 березня 2022 року катер “Слов’янськ” вийшов у район Кінбурнської коси на розвідку та охорону портів Одеса, Чорноморськ і Південний. Потім у правий борт судна в район машинного відділення влучила протикорабельна ракета класу “повітря – земля”, випущена російським літаком. Унаслідок удару катер затонув, з 19 членів екіпажу врятувалися лише вісім. 

А 7 травня 2022 року екіпаж “Станіслава” в складі восьми моряків вирушив на бойове завдання до острова Зміїний. Зранку за 20 метрів від острова катер атакував російський літак. Ракета класу “повітря – земля” влучила в машинне відділення, після чого судно пішло на дно глибиною близько 20 метрів. На поверхню води випливли лише три моряки, яких врятували катери, що прийшли на допомогу. Через небезпеку водолази й досі не обстежили цю місцевість.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter