Україна доєдналася до Партнерства за інформацію та демократію, яке ініціювали “Репортери без кордонів”

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Україна стала частиною Міжнародного партнерства за інформацію та демократію, яке 2019 року створили “Репортери без кордонів” (RSF) та Франція. Так Україна висловила підтримку розвитку демократичного регулювання світового інформаційного простору.

Про це йдеться на сайті RSF.

Фото: ZN.UA

Директор з питань адвокації та допомоги RSF Антуан Бернар зазначив, що це зобов’язання, яке взяла на себе держава, попри складнощі, які спричиняє війна в медіапросторі України, свідчить про глобальну прихильність до надійної та якісної інформації, що є ключовою для функціонування демократії.

Україна стала 53-м підписантом партнерства, а також четвертою країною в Східній Європі та Центральній Азії, яка долучилася до ініціативи, після Вірменії, Грузії та Молдови. Віднині Україна зобовʼязується співпрацювати з іншими членами партнерства та Форумом за інформацію та демократію – організацією, яка впроваджує партнерство, – для розроблення рекомендацій щодо державної політики в боротьбі з дезінформацією та сприяння достовірній інформації.

“Україна рада приєднатися до Міжнародного партнерства за інформацію та демократію, тим самим сприяючи, разом з іншими демократичними країнами, становленню демократичного регулювання глобального інформаційно-комунікаційного середовища”, – зазначив виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Приєднання України до партнерства було однією з рекомендацій RSF.

Нагадаємо, що цьогоріч Україна піднялася на 18 позицій у світовому Індексі свободи преси. Вона посідає 61-ше місце в рейтингу, який щороку складає міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Як зазначають в RSF, підвищення позиції України в рейтингу відбулося завдяки покращенню двох показників: безпеки, тобто меншій кількості вбитих журналістів за рік, і політичної ситуації. Там також зауважили, що в Україні водночас економічний та законодавчий показники погіршилися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter