У Ризі відкрили будинок для тимчасового проживання біженців з України

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У столиці Латвії, Ризі, зʼявився будинок для українських біженців, де вони зможуть провести перші 120 днів свого перебування в Латвії, поки не знайдуть інше житло. У цьому будинку вже оселилися перші мешканці, які тільки-но приїхали з України та потребували житла на перший час. Будинок може прийняти до 125 осіб.

Про це повідомляє LSM.

Фото: Vita Anstrate / Latvijas Televīzija

Спочатку ця будівля була схожа на гуртожиток і її збиралися передати на відчуження. Проте представники Ризької думи зрозуміли, що цей будинок може стати місцем, де українці зможуть знайти спокій і відновитися після війни, підготувавшись до подальших кроків свого життя. Будівля оточена парканом і має зелену територію.

У двоповерховій будівлі відремонтовано кімнати, є меблі. Також облаштовано спільну кухню з електричними плитами та пральними машинами, є весь необхідний посуд. Мер Риги Вілніс Кірсіс розповів, що на ремонт будинку місто виділило 170 тисяч євро і це вигідніше для міста в довгостроковій перспективі, ніж укладати договори з приватними установами для розміщення біженців.

Крім того, латвійське міністерство регіонального розвитку виділило 150 тисяч євро на косметичний ремонт приміщень. Проте ремонт у коридорах і зовні будівлі ще не завершено, тож робота з благоустрою триватиме далі. Представник Ризької думи Едійс Пельш підкреслив, що з мінімумом ресурсів вдалося досягти багато, і подякував художникам, які створили малюнки на стінах вздовж сходів.

Керівник Центру підтримки мешканців України Петеріс Грубе каже, що до Риги щодня прибувають українські біженці. Потік є стабільним, і приблизно 240 осіб проходять через центр на Палес, 9, щодня, а близько 630 осіб на місяць користуються послугами першого розміщення в Ризі.

Для тих, кому не вистачить місць у нововідкритій будівлі, самоврядування, як і раніше, купуватиме зовнішню послугу і знаходитиме тимчасове житло.

Нагадаємо, в Естонії та Латвії Естонська рада допомоги біженцям (Eesti Pagulasabi) запускає нову програму підтримки, що стосується ринку праці для біженців, які шукають роботу та можливості просування в кар’єрі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter