Італійську журналістку оштрафували за бодишеймінг: вона жартувала зі зросту прем’єрки Мелоні

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Італійський суд зобов’язав журналістку Джулію Кортезе виплатити 5000 євро компенсації прем’єр-міністерці Джорджі Мелоні за те, що вона глузувала з її зросту у соціальних мережах.

Про це пишуть BBC та Guardian.

Джорджа Мелоні. Фото: Getty Images

Конфлікт у соціальних мережах між Мелоні та Кортезе розпочався ще у 2021 році, за рік до того, як Мелоні стала премʼєр-міністеркою.

Тоді журналістка опублікувала відредаговане зображення Мелоні з фотографією покійного фашистського лідера Беніто Муссоліні у рамці. Мелоні погрожувала судовими заходами проти цієї “мерзенної містифікації” через свого адвоката.

У відповідь Кортезе назвала Мелоні “маленькою жінкою”.

“Та ганебна черга з медіа, яку ви створили на своїй фейсбук-сторінці, кваліфікує вас як маленьку жінку. Ви мене не налякаєте, Джорджо Мелоні. Зрештою, ваш зріст лише 1,2 метра. Я навіть не бачу вас”, – сказала тоді Кортезе.

У різних джерелах зріст Мелоні варіюється від 1,5 до 1,6 метра.

Суд виправдав Кортезе за твіт, у якому вона порівнювала Мелоні з Муссоліні, але визнав її винною у бодішеймінгу. Журналістка має виплатити Мелоні 5000 євро компенсації, а також вона отримала умовний штраф у розмірі 1200 євро.

Адвокат Мелоні повідомив, що всі отримані гроші будуть пожертвувані на благодійність.

Сама журналістка у відповідь на рішення суду написала: “Уряд Італії має серйозні проблеми зі свободою вираження поглядів і журналістським інакомисленням. Здається, ця країна наближається до Угорщини Орбана: зараз погані часи для незалежних журналістів і лідерів думок. Будемо сподіватися на кращі дні попереду. Ми не здамося!”.

Нагадаємо, що у січні минулого року Касаційний суд Італії, який є найвищою ланкою судової влади країни, постановив, що емоджі, які використовуються під час електронного листування, можуть бути підставою для позову про наклеп. До такого висновку установа дійшла через суперечку між двома користувачами соцмереж, яка переросла в судовий розгляд. 

Юрист та професор Університету Перуджі Франческо Мікоцці, пояснив, що використання емодзі під час онлайн-суперечки нібито підкреслює навмисне глузування з боку одного з опонентів. Так, смайлики наприкінці речення можуть означати критику, бодішейминг, висміювання фізичних характеристик людини тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter