Системний терор та спланована політика переслідування цивільних в окупації: правозахисники представили новий звіт про злочини РФ

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Систематичні та поширені практики свавільних затримань, катувань, насильницьких зникнень, сексуального насильства, фільтрації та пов’язаних з ними злочинів проти українських цивільних осіб на підконтрольних Росії територіях можуть становити злочин проти людяності переслідування широкої політичної групи. 

Про це йдеться у спільному звіті Всесвітньої організації проти катувань (OMCT), Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) та Центру прав людини ZMINA. 

Правозахисники провели 63 глибинних інтерв’ю з людьми, які прямо чи опосередковано постраждали або стали безпосередніми свідками катувань та інших видів жорстокого поводження з боку російських військових у двадцяти місцях тримання в Харківській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Київській та Чернігівській областях України.  

Розслідування, яке передувало підготовці  звіту, виявило схожі обставини арешту та звільнення затриманих, зокрема заходи фільтрації, сценарії допитів, методи та обладнання для катувань, які були подібними в різних місцях і в різний час. Докази вказують на те, що це були не поодинокі випадки, а скоріше частина широкомасштабної і скоординованої системи підпорядкування і цілеспрямованої політики, організованої на найвищому рівні російської держави.

Російські військові та представники спецслужб переслідували цивільних, які були вірними Україні, виступали проти окупації та не підтримували російські війська чи ідеологію “русского міра”, а також тих, кого сприймали як “нелояльних” до окупації. Для того, щоб “виявити” таких людей солдати армії РФ провели низку організованих, заздалегідь спланованих “фільтраційних” заходів.

Після встановлення “підозрюваних” російські силовики свавільно затримували цивільних, піддавали їх насильницьким зникненням, катуванням та іншим видам жорстокого поводження під час перебування під вартою із грубим порушенням міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права. Ці порушення мали системний характер та були заздалегідь сплановані, що свідчить про переслідування конкретної політичної групи, а отже, може прирівнюватися до злочинів проти людяності, стверджують у звіті. 

Усі умови тримання під вартою, описані у документі, не відповідали стандартам міжнародного гуманітарного права і міжнародним стандартам у галузі прав людини. З 38 випадків катувань, про які йдеться у звіті, всі жертви стверджували, що зазнали численних форм фізичного та психологічного насильства. Зокрема, 18% з них повідомили про сексуальне насильство.

“Багато опитаних описали як найгірший досвід у своєму житті те, що вони постійно чули крики інших затриманих, яких катували. Злочини, скоєні під час цих незаконних утримань, мали глибокий довготривалий вплив на психологічне та фізичне здоров’я потерпілих, зокрема значну втрату ваги, спроби самогубства та випадки смертей внаслідок катувань і жорстокого поводження”, – зазначила керівниця напряму документування воєнних злочинів у ZMINA Єлизавета Сокуренко.

Керівниця аналітичного департаменту МІПЛ Любов Смачило додала, що через системне переслідування Росією цивільних все населення окупованих територій зазнавало величезного тиску, що сприяло створенню загальної атмосфери страху та недовіри в суспільстві. 

Детальніше читайте у матеріалі “Ти вірний Україні – ти, що нацист?”. Новий звіт правозахисників свідчить про сплановану політику нападу Росії на цивільне населення в окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter